Újabb eredménytelen hétvégén vannak túl az amerikai politikusok, így továbbra sem sikerült megállapodásra jutniuk a költségvetésről. Ennek megfelelően tovább tart a patthelyzet, sőt, Jacob Lew pénzügyminiszter szerint október 17-ére akár ki is merülhetnek az USA többletforrásai. Az elemzők szerint ugyanakkor akár már a jövő héten meglehet a megállapodás az érintett felek között, ám az addigi bizonytalanság a gazdasági és monetáris kérdésekben rendkívül irritáló - fogalmazta meg a kereskedők általános véleményét a Marketwatch-nak Peter Boockvar, a Lindsey Group vezető piaci stratégája.

A másik pólust az olasz események adták, ahol tovább tartott a pénteki rally, miután hétfőn is annak örült a piac, hogy Silvio Berlusconi mentelmi jogának visszavonását javasolta a szenátusnak az olasz felsőház illetékes bizottsága. Ez épp elég is volt a milánói FTSE-MIB-nek ahhoz, hogy 0,7 százalékos pluszban fejezze be a kereskedést, de a jó kedv az olasz pénzintézetekre is pozitív hatással volt, így az UniCredit 2,7, a Banca Monte dei Paschi di Siena pedig 6 százalék feletti pluszt hozott össze.

Nem volt ennyire jó a hangulat mindenhol, a londoni FTSE-100 például 0,3 százalékot bukott, míg a frankfurti DAX 0,4 százalékot. Lényegében stagnált a párizsi CAC-40, amely a nap folyamán már 0,7 százalékos mínuszban is volt. A céges hírek közül érdemes kiemelni, hogy viszonylag rossz napja volt több nagy német vállalatnak, így a Deutsche Bank 2,2, a Siemens 1,3, míg a Bayer 1,7 százalékos vesztett előző napi záróértékéhez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!