Továbbra is zuhanásban a bankok - irány a 90-es évek

Tovább folytatódott az athéni tőzsdén a bankrészvények pánikszerű eladása kedden, ám a piac egésze a hétfői szabadesés után a normalizálódás jeleit mutatja. A kormány és a hitelezők tárgyalásain sikerült némi előrelépést elérni.
Napi.hu, 2015. augusztus 4. kedd, 17:25
Fotó: Reuters

A görögországi bankok részvényeinek ára több mint 29 százalékkal zuhant kedden azt követően, hogy hétfőn, a tőzsde többhetes bezárását követő első kereskedési napon már elvesztettek értékük 30 százalékát - jelentette a Reuters. A hét első napján emiatt fel is függesztették a bankpapírokat, ugyanis a megengedett árfolyam-csökkenési limit éppen 30 százalék.

Ezenkívül azonban megállt az athéni tőzsde szabadesése. Hétfőn még több mint 16 százalékos mínuszban fejezte be a napot az börze vezető indexe, miután a menekülő befektetők nagyjából nyolcmilliárd eurót vontak ki a piacról egyetlen nap alatt. Más volt a helyzet kedden, amikor csupán 2,4 százalékkal zsugorodott az index, aminek oka egyértelműen az, hogy a bankpapírok 20 százalékos aránnyal szerepelnek a mutató részvénykosarában.

Megjelentek a vevők

Úgy tűnik, hogy a görög cégek - kivéve a sürgős és jelentős feltőkésítésre szoruló bankokat - elég olcsóvá váltak ahhoz, hogy felkeltsék a befektetők érdeklődését. A kiskereskedelmi szektor vállalatai például hatszázalékos erősödést könyvelhettek el. Az OPAP szerencsejáték-üzemeltető papírjai 4,5 százalékkal drágultak, az Aegean Airlines 8,1 százalékkos pluszt ért el. Az idegenforgalmi vállalkozások szintén jól muzsikáltak.

Ugyanakkor a keddi javítás sem tette nagyon széppé a látképet a görög tőzsdén: a részvények nagyjából az 1990-es években elért szintjükön állnak, igaz, valamivel többet érnek annál, amennyit az adósságválság mélypontján, 2012-ben adtak értük. Vannak olyan papírok, amelyek kevesebb mint felét érik tavalyi értéküknek.

Haladnak a tárgyalások

Az athéni kormány és a Görögországot hitelező intézmények (az EU, az Európai Központi Bank, az Európai Stabilitási Mechanizmus és az IMF) közti tárgyalások kimozdultak a holtpontról. Kiderült, hogy a kormány augusztus 18-ára szeretne eljutni a harmadik hitelcsomagról szóló megállapodásig (amelyett még jóvá kell hagyniuk az eurótagállamoknak).

A hét első napjaiban megegyeztek arról, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos bármilyen intézkedés a csak a 2015. június 30-a után visszavonulók helyzetét érintheti. A kormány megtette privatizációs javaslatát és tárgyalnak a bankok feltőkésítéséről is, amelynek költségét a szakértők 10-25 milliárd euróra becslik.

Euklid Cakalotosz pénzügyminiszter szerint a tárgyalások jobban haladnak a vártnál. Eközben a feldolgozóipari termelés a megrendelések elmaradása miatt rég nem látott mélységbe esett, a gazdasági bizalmi mutató pedig három éve nem látott szintre csökkent júliusban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matrica, 2015.08.04 21:58

@hunorti:

Es ezzel mi a baj, nalunk is ez fog tortenni:

.,telehitelezik (mkb, takarekok, BB) az adócsaló eszak balkan világot ..,az illiberalis háttérhatalmak ,a hatalmas bónuszokat meg zsebre vágják ...,egyesek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.04 20:03

@Bulemia: ..ez nagy válasz volt ..,telehitelezték az adócsaló mediterrán világot ..,a háttérhatalmak ,a hatalmas bónuszokat meg zsebre vágták ...,egyesek ! ..itt is ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.04 19:58

@hunorti: Látod, ha mindig az olyan rendes és okos hazafyak kezében lett volna a hatalom Európában, mint a tied és elvtársaidé, akkor a II. vh-t is megnyertüök volna, ls akkor most nem kéne Putyinnal sem haverkodni, meg az irániakkal.

Nem - akkor miénk lenne a világ és olyasmi, hogy Pride, LMBTQ meg hasonló disznóságok nem is lennének.

Aki nem hetero, az nincs.

Minden az Állam!!!!!!!
Semmi az Állam Alattvalója!

Yeeeeeeee!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.04 19:21

..neoliberalizmus keverve egy jó adag adóelkerülő mediterrán-balkáni mentalitással ...,itt az eredmény !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html