Hiába emelkedtek idén rekordmagasságba a tőzsdeindexek az Egyesült Államokban, a befektetők ennek ellenére a jelek szerint egyre kevésbé bíznak az amerikai részvényekben. A befektetők idén eddig több pénzt vontak ki az amerikai részvényekbe fektető befektetési alapokból és tőzsdén jegyzett alapokból, mint a történelem során bármikor - írja a Financial Times.

A befektetési alapok tőkeáramlását vizsgáló Refinitiv Lipper adatai szerint a két, amerikai részvényekbe fektető alapfajtából idén eddig összesen 156 milliárd dollár távozott - ez az adatok gyűjtésének 1992-es megkezdése óta a legmagasabb érték. A hagyományos, amerikai részvényekbe fektető alapokból összesen 248 milliárd dollár távozott, ezt csak részben tudta ellensúlyozni az amerikai papírokba fektető tőzsdén jegyzett alapokba érkező 92 milliárd dollár.

Eközben a kötvényalapok és pénzpiaci alapok tőkebeáramlást regisztráltak, ami a nagyobb bizonytalansággal jellemzett periódusok jellegzetessége. Kasper Elmgreen, az Amundi vagyonkezelő cég részvénypiaci vezetője szerint a befektetők magatartása rendkívül óvatos és nagyon erős kockázat-leépítés jellemezte ebben az időszakban.

Az Amerikára koncentráló részvényalapok utoljára 2016-ban tapasztaltak pénzkivonást, akkor az amerikai választások körüli bizonytalanság hatására összesen nettó 112 milliárd dollárt vettek ki ezekből a konstrukciókból. Idén egyértelműen az amerikai-kínai kereskedelmi háború okozta bizonytalanság, illetve az amerikai recessziós félelmek lehettek a meghatározó mozgatórugói a kockázatkerülésnek.

Ez azt is jelenti egyes elemzők szerint, hogy ha enyhülnek a gazdasági teljesítőképességével kapcsolatos aggodalmak, akkor tovább is folytatódhat az árfolyam-emelkedés az amerikai tőzsdéken. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború pozitív lezárása például jelentős változást hozhat a befektetői hangulatban. Nagyon sok befektető találhatja magát abban a helyzetben, hogy kimaradt az emelkedésből, s azt a kellemetlen döntést kell ekkor meghoznia, hogy visszaszálljon-e magasabb árakon - mondta Gerrit Smit, a londoni Stonehage Fleming részvényosztályának vezetője.

A Bnk of America Merrill Lynch elemzői eközben már októberben arra hívták fel a figyelmet, hogy a befektetők egyre inkább előnyben kezdik részesíteni az európai részvényekbe fektető alapokat, s ezek a konstrukciók rendre pozitív tőkebeáramlást tudtak regisztrálni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!