Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 87 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 222 ponttal, a párizsi CAC-40 index 101 ponttal, a milánói FTSE MIB mutató pedig 296 ponttal eshet nyitásban.

Hétfőn meredek emelkedéssel, ritkán látott mértékű pluszokban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek az eredményes koronavírus-oltóanyag tesztekről tett bejelentéseknek köszönhetően. Az amerikai Pfizer és a német BioNTech közölte, hogy vakcinájuk több mint 90 százalékos hatékonyságú volt a Covid-19 betegség megelőzésében.

London 4,67 százalékos, Frankfurt 4,94 százalékos, Párizs 7,57 százalékos, Milánó 5,43 százalékos, Madrid pedig 8,57 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 mutató 3,98 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 3,90 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 6,36 százalékkal emelkedett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 2,95 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 1,17 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 1,53 százalékos mínuszban zárt hétfőn. A határidős indexek fél százalék körüli enyhe csökkenést valószínűsítenek a keddi nyitásra. Kedvezőtlenül hatott, hogy a szenátusi republikánus többség vezetője, Mitch McConnell szenátor nem ismerte el megválasztott elnöknek Joe Bident, amivel rombolta a hatalom zökkenőmentes átadásához fűzött reményeket.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben túlnyomórészt emelkedtek az indexek, mert az időeltolódás miatt kedden reagáltak a vakcina kifejlesztésének hírére. Európához hasonlóan a regionális légitársaságok, valamint a turisztikai és utazási vállalatok a nap nyertesei.

Tokióban 0,26 százalékos, Sydney-ben 0,66 százalékos, Szöulban pedig 0,23 százalékos pluszban zárt kedden az irányadó index. Sanghajban viszont 0,45 százalékos, Sencsenben pedig 1,18 százalékos mínuszban, míg Hongkongban 0,50 százalékos pluszban álltak a vezető tőzsdeindexek a záráshoz közeledve. A kínai tőzsdéken rontották a hangulatot a gyenge októberi inflációs adatok.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel fél nyolc körül 0,14 százalékos mínuszban, 610,79 ponton állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken a hétfőn elért erős emelkedés után.

A januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,87 százalékos mínuszban, 42,03 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 1,17 százalékos veszteségben, 39,82 dolláron forgott fél nyolc körül.

Az aranyárak viszont fekfelé korrigálnak: az azonnali jegyzésekben a nemesfém unciánkénti ára 1,25 százalékkal, 1885,21 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 1,43 százalékkal 1881,00 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!