Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,11 százalékkal, 2932,17 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,89 százalékkal, 95487,96 pontra nőtt. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,30 százalékos pluszban, 3852,65 ponton zárt - írta az MTI.

A sanghaji index értéke 2,5 százalékkal, a sencsenié 3,3 százalékkal, a CSI-300-é pedig 2,1 százalékkal alacsonyabb az egy héttel korábbihoz képest. Ilyen erős heti szintű csökkenést legutóbb augusztus elején mértek.

A jüan dollárhoz viszonyított árfolyama mintegy 0,6 százalékkal gyengült múlt hét péntekhez képest. A jegybank, azaz a Kínai Népi Bank (People's Bank of China/PBOC) a piacok nyitása előtt 7,0731 jüan/dollárban szabta meg a középárfolyamot, 2 pippel gyengébben az előző napi 7,0729 jüan/dollárnál. A Kínán belüli (onshore) piacon a pénteki kereskedés végének közeledtével 7,1370 jüant kellett adni egy dollárért, ami szeptember 6. óta a leggyengébb szint. A Kínán kívüli (offshore) piacon ugyanekkor 7,132 jüanon állt a dollár jegyzése.

A kínai tőzsdeindexeket és a jüant egyaránt lefelé húzzák a gyenge kínai makroadatok és az Egyesült Államok politikai lépései a 14 hónapja tartó amerikai-kínai kereskedelmi háború közepette. A CNBC értesülései szerint a két ország kereskedelmi főtárgyalói október 10-11-én Washington ülnek össze újabb fordulóra, amely sorsdöntő lehet a feszültségeket csökkentő megállapodás eléréséhez vezető úton.

Más médiajelentések szerint az Egyesült Államok úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a Huawei Technologies kínai mobilhálózati gyártó elleni embargó felfüggesztésének november 19-én lejáró hatályát, így onnantól kezdve a Huawei nem vásárolhat alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől az amerikai kormányzat engedélye nélkül. Ez a hír jelentősen csökkentette azokat a reményeket, hogy a két ország átfogó kereskedelmi megállapodásra jut.

A Nomura globális pénzügyi szolgáltató csoport elemzői a gazdasági növekedést erősen hátráltató ellenszélre és az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségekre való tekintettel arra számítanak, hogy a kínai gazdasági helyzet még tovább romlik, mielőtt javulni kezdene, és a pekingi döntéshozók valószínűleg újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket hoznak. Kínában közel harmincéves mélypontra lassult a növekedés a második negyedévben.

Kínában október 1. és 7. között zárva tartanak majd a pénzpiacok Kína nemzeti ünnepének, a népköztársaság kikiáltásának immár 70. évfordulója alkalmából.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!