A Bank of America Sell Side Indicator (SSI), amely az amerikai eladási oldali stratégák által a részvényekbe ajánlott átlagos részvényallokációt követi, májusban 55,0 százalékra csökkent az áprilisi, lefelé módosított 55,7 százalékról.

A legutóbbi érték az ötödik egymást követő havi csökkenést jelzi, és az SSI-t közelebb helyezi a vételi, mint az eladási jelzéshez 2020 szeptembere óta, amikor az S&P 500 a következő egy év során 30 százalékos rallyba kezdett - olvasható a BofA elemzőinek Savita Subramanian vezette jegyzetében.

A BofA szerint az SSI azt mutatja, hogy ugyan közel a korszak, amikor megéri már részvényeket vásárolni, de még nem érkezett el a pont, amelynél azt lehet mondani, hogy az eladási hullámnak vége. Mégis, amikor az SSI ilyen közel vagy ennél is közelebb volt a vételi jelzéshez, az S&P 500 rövid távú hozamai az esetek 96 százalékában pozitívak voltak - vélik az elemzők a Business Insider összefoglalója szerint.

Ami miatt még korai megfújni az anyósnyelveket és szórni a konfettit az amerikai tőzsdéken annak a fő oka, hogy még mindig történelmi csúcsok közelében van az infláció az Egyesült Államokban. A Fed május 4-én 50 bázisponttal emelte a kamatokat, és jelezte, hogy további hasonló mértékű emelésekkel folytatja, amíg az infláció vissza nem tér a 2 százalékos célértékre.

Jerome Powell Fed-elnök felerősítette ezeket az aggodalmakat, és a Wall Street Journalnak azt mondta, hogy a központi bank "addig fog menni, amíg úgy nem érezzük, hogy olyan helyen vagyunk, ahol azt mondhatjuk, hogy a pénzügyi feltételek megfelelő helyen vannak".

Az infláció mögött meghúzódó tényezők egy része azonban kívül eshet a központi bank ellenőrzési körén: Larry Fink, a BlackRock munkatársa szerint a jelenlegi helyzet nagy része inkább a mögöttes politikai és kínálati problémákhoz köthető, amelyeket nem lehet gyorsan orvosolni a szigorítással.

"Lehet azzal érvelni, hogy a fiskális és monetáris politikai túlkapások segítettek az infláció kialakulásában, de számos kínálati oldali tényező, például az ellátási lánc és a logisztika szűk keresztmetszetei, a nyomott munkaerő-részvétel, valamint a magasabb energia- és élelmiszerárak sokkal közvetlenebb hatással voltak az inflációra" - mondta Richard F. Moody, a Regions Financial vezető közgazdásza. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!