Már érezni a hatalmas változás előszelét

Már érződik a piacon, hogy sokan várják az ECB monetáris enyhítési akciójának a végét. Az elmúlt egy évben kibocsátott európai bóvlikötvények egyharmada már igen magas hozam mellett, meglehetősen nyomott áron cserél gazdát. Így aki bátor, az nagy hozamot zsebelhet be, de ehhez nagyot is kell kockáztatni.
Lovas-Romváry András, 2018. július 12. csütörtök, 07:08
Fotó: Pixabay

A jelek szerint véget ért az az időszak, amelyben hiába próbáltak a befektetők nagyot kockáztatni, csak nagyon kevés hozamot tudtak elérni az európai kötvénypiacokon.

A Financial Times írása arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai bóvlikötvény-piacon megtette hatását az, hogy az ECB várhatóan ősszel elkezdi elzárni a pénzcsapokat, és az elmúlt egy évben kibocsátott bóvli vállalati kötvények egyharmada már nagyon nyomott árfolyamok és ennek megfelelően magas hozamok mellett cserél gazdát a másodlagos piacon.

A "stressed", a nagyon nyomott árfolyam kifejezést a brit pénzügyi lap azokra a kötvényekre alkalmazza, amelyek egyrészt névértékük alatt cserélnek gazdát, olyan hozamszinteken, amelyek az adott, hasonló lejáratú biztonságosnak ítélt államkötvények hozamát legalább 1000 bázisponttal, azaz 10 százalékkal meghaladják.

A kereslet az európai bóvlikötvények iránt - ezek olyan kötvények, amelyek kibocsátóinak hitelminősítése nem éri el a nagy hitelminősítőknél a befektetésre ajánlott kategóriát - tavaly év végén tetőzött. Ekkor az ECB likviditásbővítő lépéseivel olyan mértékben szívta ki a befektetési kategóriájú kötvényeket a piacról, hogy a befektetők kénytelenek voltak tömegesen a kockázatosabb kötvények felé fordulni, ha valamilyen pozitív hozamot szerettek volna elérni.

Az ICE és a Bank of America közös, az ilyen típusú kötvények ármozgását lekövető indexében szereplő európai papírok átlagos hozama ekkor története során első ízben süllyedt 2 százalék alá, a jelek szerint ez jelenthette a ciklus csúcsát. Az indexben nem szerepelnek változó kamatozású papírok és olyan kötvények sem, amelyek nem kaptak minősítést egyik nagy hitelminősítőtől sem.

Az indexből a lap szerint jelenleg 22 kötvény forog jelenleg "stresszes" árfolyamokon. Ezekből 9 az Egyesült Királyságban bejegyzett társaság, ezek megítélését vélhetően nem csak az ECB vásárlásainak vége (nem eurózóna tag lévén ilyeneket amúgy sem vett az ECB), hanem inkább a brexittel kapcsolatos aggodalmak befolyásolhatják negatívan. A többi viszont eurózónás cégek értékpapírja. A 22 kötvény mintegy egyharmadát az elmúlt egy évben bocsátották ki.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a hangulatváltozás az idei első félévben azon is tetten érhető volt, hogy rekordszámú kötvénykibocsátást halasztottak el. A kereslet enyhülésével a befektetők is válogatósabbak lettek, sokkal szigorúbb dokumentációkat követelnek meg egy-egy kötvény kibocsátásakor, mint korábban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK