A jelek szerint véget ért az az időszak, amelyben hiába próbáltak a befektetők nagyot kockáztatni, csak nagyon kevés hozamot tudtak elérni az európai kötvénypiacokon.

A Financial Times írása arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai bóvlikötvény-piacon megtette hatását az, hogy az ECB várhatóan ősszel elkezdi elzárni a pénzcsapokat, és az elmúlt egy évben kibocsátott bóvli vállalati kötvények egyharmada már nagyon nyomott árfolyamok és ennek megfelelően magas hozamok mellett cserél gazdát a másodlagos piacon.

A "stressed", a nagyon nyomott árfolyam kifejezést a brit pénzügyi lap azokra a kötvényekre alkalmazza, amelyek egyrészt névértékük alatt cserélnek gazdát, olyan hozamszinteken, amelyek az adott, hasonló lejáratú biztonságosnak ítélt államkötvények hozamát legalább 1000 bázisponttal, azaz 10 százalékkal meghaladják.

A kereslet az európai bóvlikötvények iránt - ezek olyan kötvények, amelyek kibocsátóinak hitelminősítése nem éri el a nagy hitelminősítőknél a befektetésre ajánlott kategóriát - tavaly év végén tetőzött. Ekkor az ECB likviditásbővítő lépéseivel olyan mértékben szívta ki a befektetési kategóriájú kötvényeket a piacról, hogy a befektetők kénytelenek voltak tömegesen a kockázatosabb kötvények felé fordulni, ha valamilyen pozitív hozamot szerettek volna elérni.

Az ICE és a Bank of America közös, az ilyen típusú kötvények ármozgását lekövető indexében szereplő európai papírok átlagos hozama ekkor története során első ízben süllyedt 2 százalék alá, a jelek szerint ez jelenthette a ciklus csúcsát. Az indexben nem szerepelnek változó kamatozású papírok és olyan kötvények sem, amelyek nem kaptak minősítést egyik nagy hitelminősítőtől sem.

Az indexből a lap szerint jelenleg 22 kötvény forog jelenleg "stresszes" árfolyamokon. Ezekből 9 az Egyesült Királyságban bejegyzett társaság, ezek megítélését vélhetően nem csak az ECB vásárlásainak vége (nem eurózóna tag lévén ilyeneket amúgy sem vett az ECB), hanem inkább a brexittel kapcsolatos aggodalmak befolyásolhatják negatívan. A többi viszont eurózónás cégek értékpapírja. A 22 kötvény mintegy egyharmadát az elmúlt egy évben bocsátották ki.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a hangulatváltozás az idei első félévben azon is tetten érhető volt, hogy rekordszámú kötvénykibocsátást halasztottak el. A kereslet enyhülésével a befektetők is válogatósabbak lettek, sokkal szigorúbb dokumentációkat követelnek meg egy-egy kötvény kibocsátásakor, mint korábban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!