A Bloomberg a Massachusettsi Műszaki Főiskola (MIT) szakemberei augusztus elején publikálták kutatási eredményeiket, amelyek arról szólnak, hogy milyen típusú befektetők hajlamosak a leginkább pánikszerű részvényeladásra – idézi a tanulmányt a G7.

Az MIT kutatói közel 300 ezer amerikai háztartás több mint 650 ezer értékpapírszámlájának utóbbi évekbeli történetét tekintették át, és azt minősítették pánikszerű eladásnak, amikor egy hónapon belül a háztartás értékpapírjainak állománya legalább 90 százalékkal csökken, minimum felerészben a részvények eladása miatt.

Az eredmények szerint a tőzsdei lejtmenetek során az átlagosnál hajlamosabb a pánikszerű eladásra, aki

  • férfi,
  • 45 évnél idősebb,
  • házas,
  • több függősége van, és
  • aki azt állítja magáról, hogy sok tapasztalata, mélyreható tudása van a befektetések terén.

A pánikszerűen meghozott eladási döntések egy válság esetén megvédhetik a befektetőket a veszteségek egy részétől, ugyanakkor az ilyen befektetők azt követően gyakran túl sokat várnak azzal, hogy újra a részvénypiacra merészkedjenek. Azaz csak akkor vásárolnak, amikor a potenciálisan elérhető nyereség egy tekintélyes részéről már lemaradtak.

A kutatók azt írják, hogy létrehoztak egy olyan modellt, amelynek segítségével egy hónappal az események előtt képesek megjósolni a pánikszerű eladásokat. Ha ez valóban így van, az a befektetési tanácsadók számára nagyon hasznos lehet, hiszen munkájuk egyik legnehezebb része, hogy piaci lejtmenetek idején meggyőzzék ügyfeleiket: ha hosszú távra – például távoli nyugdíjas éveikre – fektetnek be, akkor ne adják el jó minőségű részvényeiket a pillanatnyi félelmeik miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!