Úgy tűnik, hogy ha középtávon is, de december végén láttuk a részvénypiac mélypontját - nyilatkozta Larry Fink, a  kezelt vagyon alapján a világ legnagyobbjának számító vagyonkezelő cége, a BlackRock vezérigazgatója a CNBC-nek. Szerinte a tőzsdék szempontjából most három esemény körüli fejleményekre kell fokozottan figyelni, a geopolitikai kockázatokra, a kereskedelmi háborúra és az amerikai kormányzati leállásra.

Az utóbbi időben napvilágot látott kedvezőtlen adatok egyelőre csak arra utalnak, hogy a globális gazdaság növekedése lassul a jövőben, azonban még nem jeleznek recessziót - véli a szakember. Ugyanakkor szerinte nagyon is helyénvaló, hogy a Fed döntéshozói a kamatemelések lehetséges szüneteltetéséről beszélnek. Jerome Powell jegybanelnök idén már azt mondta, hogy a Fed türelmes lesz a további kamatemelésekkel kapcsolatban, mivel egyelőre csak enyhe inflációs nyomás tapasztalható az amerikai gazdaságban.

A Fed elnök beszéde segített a részvényárfolyamoknak abban, hogy magukhoz térjenek a múlt év végi sokk után. A december végéig tartó eladási hullámban az S&P 500-as index értéke több, mint 20 százalékkal esett korábbi, szeptember végi csúcsához képest. Ezzel az áresés mértéke átlépte azt a határt, amit medvepiacnak szokás nevezni.

Fink elmondása szerint érzékelhető volt cégüknél is, hogy a befektetők januárban visszatértek a piacokra és ismét elkezdtek kockázatot vállalni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!