Kitört a pánik, ideje vásárolni

Az év végére az áresések nyomán pánik uralkodott el az amerikai részvénypiac befektetői körében. Akkora, hogy a Citigroup szerint ideje lehet vásárolni.
Lovas-Romváry András, 2019. január 3. csütörtök, 11:42
Fotó: Reuters - képünk illusztráció

Az év végi áresések mértéke olyan rombolást végzett a befektetői hangulatban, hogy a most uralkodó helyzetet már pániknak lehet nevezni, legalábbis a Citigroup modellje szerint. A bank vezető amerikai részvénystratégája, Tobias Levkovich szerint ebben a helyzetben már érdemes lehet vásárolni - tudósított a CNBC.com.

A stratéga szerint a Citigroup pánik/eufória modellje az év utolsó napjaiban érte el azt a szintet, ahol ha vásárol valaki, akkor jó eséllyel komoly hozamokat érhet el egy részvényvásárló a következő 12 hónap során. Amikor a bank által számolt hangulati mutató a mostanihoz hasonló szintekre csökkent a múltban, akkor a vezető részvényindexek átlagosan 18 százalékkal emelkedtek a múltban.

Rég volt ennyire magasan

A modell egyszerre több tényezőt is figyelembe vesz, ezek a tőkepiaci hírlevélírói hangulat, a részvényvásárlásra felvett hitelek mennyisége és az opciós piac aktivitása. Az így számolt hangulati mutató Levkovich szerint a múltban többször is sikeresen jelezte előre a részvénypiac várható eséseit és emelkedéseit.

A szélsőségesen optimista, eufóriát jelző szintet érte el például 1999 végén, közvetlenül az internetlufi 2000 tavaszi kidurranását megelőzően, s 2017 végén, néhány hónappal a januári részvénypiaci csúcsot megelőzően. A mostanihoz hasonló pánikot utoljára 2016-ban jelzett, közvetlenül a Donald Trump megválasztását követő áremelkedés előtt.

Az S&P 500-as vezető amerikai részvényindex tavaly 2008 óta a legrosszabb évét zárta, január elejétől december végéig 6,2 százalékkal csökkent a mutató értéke. Az index pocsék decemberi szereplése a legrosszabb volt havi szinten 2009 februárja óta, a Wall Street decembere óta nem szerepelt ennyire rosszul az év utolsó hónapjában, mint most.

Összetett helyzet

Az összefoglaló emlékeztet, hogy a tőzsdék rossz szerepléséért több tényező együttesen volt okolható decemberben. Egyrészt a befektetők komolyan aggódni kezdtek a világgazdaság idénre várható lassulása miatt, másrészt tartanak attól, hogy a nagy jegybankok - elsősorban a Fed - hibákat fognak véteni a monetáris politika normálisra való átállítása során. Ezen kívül a hangulatot jelentősen rontják a kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmak is.

A decemberi áresés következtében Levkovich 3100 pontról egyelőre 2850 pontra csökkentette saját, S&P 500-as részvényindexre adott év végi prognózisát. Ugyanakkor úgy véli, hogy az eséssel kellő mértékben lecsökkent a részvények árazása ahhoz, hogy immár vonzóvá váljanak. Szerinte a mostani árazási értékek egy legalább 16 százalékos áremelkedést vetítenek előre. Modelljük szerint annak valószínűsége, hogy az S&P 500-as index magasabban álljon 12 hónap múlva mint most, eléri a 97 százalékot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.03 21:29

Zuhannak az ócska amerikai részvények, az arany és az orosz részvények viszont, amiket fölhalmoztam, viszont hasítanak...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hegedusgabor01, 2019.01.03 21:24

"Ideje vásárolni" -legyen kinek eladni? Pánik nincs,csupán irgalmatlan pénz a rendszerben aminek "átcsoportosítása" áreséssel jár együtt.Majd ha 40-50%-ot esik az index értéke csúcsához képest akkor lesz itt az idő! Igaz,akkor sem célszerű "mindent betolni",mert még onnan is eshet további 15-20%-ot vagy még többet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html