Csökkenő forgalomban mérséklődött a BUX a héten

Csökkenő forgalomban mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 33 173,40 ponton zárt pénteken, 588,47 ponttal, 1,74 százalékkal alacsonyabban előző csütörtöki záróértékénél. A legjobb teljesítményt a Magyar Telekom nyújtotta 4,05 százalékos emelkedésével, a legrosszabbat pedig az OTP, amely 4,67 százalékkal esett - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. április 19. vasárnap, 07:54
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A részvénypiac heti forgalma 69,11 milliárd forint volt az előző heti 95,35 milliárd forint után.

Kedden, a csonka hét elején a szokott módon indult a kereskedés, azonban délelőtt, a kereskedési rendszer hibája miatt leállításra kényszerült, és csak kedd délután indult újra. Szerdán és csütörtökön csökkent az index értéke, pénteken azonban már közel 3 százalékkal emelkedett - írja elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.

A forint tovább erősödött a héten. Az elmúlt napokban az euró-forint árfolyam célba vette a 350 forintos támaszt, de nem tudta letörni, pénteken 351 forint körül mozgott a jegyzés. A dollár-forint esetében 320 forintnál található ez a szint, azonban a dollár erősödése miatt eltávolodott ettől a hazai fizetőeszköz, jelenleg 324 az árfolyam.

A hét tőzsdei eseményei közül kiemelik, hogy az OTP nem tartja meg április 30-ra tervezett éves közgyűlését, az igazgatóság dönt a napirendi pontokról. A bank tovább vásárolta saját részvényeit, a pénteki bejelentés alapján idén már 1,95 millió darab részvényt vett, összesen 19,96 milliárd forintot fordított erre. Az OTP csoport tulajdonába kerülő saját részvények állománya eléri a 0,88 százalékot. A JP Morgan 17 000 forintról 12 600 forintra csökkentette az OTP-re vonatkozó, 12 havi célárfolyamát, ezzel együtt ajánlásuk továbbra is felülsúlyozás.

A Richter sem tart április 28-án közgyűlést, a társaság igazgatósága a jogszabályban adott felhatalmazással élve a már közzétett előterjesztés szerinti határozatokat tervezi meghozni április 28-án.

A Mol április 30-án tartotta volna éves rendes közgyűlését, a legfrissebb tájékoztatás szerint esetében is az igazgatóság fog dönteni a részvényesek helyett a napirendi pontokra vonatkozó előterjesztésekről és határozati javaslatról.

A Magyar Telekom esetében - amely nem tartotta meg április 8-ra tervezett közgyűlését - a közgyűlés napirendjén szereplő kérdésekben április 24-i ülésén fog dönteni az igazgatóság.

A héten az OTP-részvények ára 4,67 százalékkal csökkent, pénteken 8475 forinton zártak, heti forgalmuk megközelítette a 46,1 milliárd forintot.

A Richter 2,50 százalékkal gyengült, a hét utolsó kereskedési napján 6430 forinton zárt, heti forgalma közel 8,7 milliárd forint volt.

A Mol ára 1,57 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 2076 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma mintegy 10,04 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom 4,05 százalékkal erősödött, pénteki záróára 372,5 forint volt, heti forgalma mintegy 1,6 milliárd forintot tett ki.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3211,51 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 113,54 ponttal, 3,41 százalékkal alacsonyabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK