A részvénypiac forgalma meghaladta a 79,54 milliárd forintot az előző héten elért 77,19 milliárd forint után. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.

A nemzetközi befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai gazdasági előrejelzését várták, amely nem tükrözte a piac várakozásait, emiatt csütörtökön jelentős eladói nyomás nehezedett a tőzsdékre, így a magyar papírokra is. A magyar blue chip részvények közül a Richter tartotta magát a legjobban - írja az Equilor Befektetési Zrt.

Az elemzésből kiderül, hogy a hétfőn közzétett államháztartási hiány adatok alapján szkeptikusak az elemzők a hiánycél tarthatóságát illetően. Az első 5 hónap költségvetési hiánya 1051 milliárd forintra emelkedett, amely 875 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi értéket. Ebből 450 milliárd forint járványügyi kiadásnak minősült. A kormány nemrég 3,8 százalékra emelte meg az idei GDP-arányos hiánycélt, amely 1890 milliárd forintos költségvetési hiányt feltételez.

A héten közölték, hogy június végén tárgyalhat az INA eladásáról a Mol. Az INA értékelésére felkért Lazard befektetési bank szerdán az INA-tanács előtt ismertette előzetes elemzését, a végleges jelentés egy hónapon belül készülhet el. A horvát kormányfő nem zárja ki, hogy stratégiai befektető vásárolná vissza a pakettet, tekintettel a gazdasági válságra. Horvátországban július elején tartják az előrehozott választásokat, addig biztos nem lesz áttörés az ügyben - írta az Equilor.

A Magyar Telekom pénteken közölte, hogy részvény-visszavásárlási aukciót indít június 25-én, legfeljebb 5,2 milliárd forint összértékben, a bejelentés hatására a részvény árfolyama csak kismértékben emelkedett.

A héten a Magyar Telekom részvények ára 0,26 százalékkal erősödött, pénteken a papír 383 forinton zárt, heti forgalma 1,28 milliárd forintot tett ki.

Az OTP 0,78 százalékkal gyengült, a hét utolsó kereskedési napján 11 490 forinton zárt, heti forgalma több mint 56,74 milliárd forint volt.

A Mol árfolyama 1,90 százalékkal csökkent a héten, pénteken 1962 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 12,27 milliárd forintot.

A Richter 2,42 százalékkal gyengült, pénteki záróára 6855 forint volt, heti forgalma megközelítette a 6 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3536,76 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 92,74 ponttal, 2,56 százalékkal alacsonyabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!