A Mol 13 forinttal, 0,69 százalékkal 1866 forintra gyengült, 1,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények 160 forinttal, 1,42 százalékkal 11 460 forintra erősödtek, forgalmuk 7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 2,05 százalékkal 382 forintra esett, forgalma 145,8 millió forint volt.

A Richter-papírok ára 55 forinttal, 0,84 százalékkal 6630 forintra nőtt, forgalmuk 1,8 milliárd forintot ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3416,07 ponton zárt hétfőn, ez 16,66 pontos, 0,49 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

A pénteki borús hangulat hatása hétfőn, a nap elején is érződött a részvénypiacokon, Ázsiában inkább eséseket lehetett látni, míg az európai piacok kicsi esés után az irányt keresték - mondta Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője.

Az Egyesült Államokban a múlt hét utolsó napján nagyjából 2,5 százalékot estek az indexek. A rossz hangulat oka az volt, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt - ami egyébként újra megjelent Európa egyes országaiban is - legalább 12 államban leállították a nyitási folyamatot, vagy éppenséggel a szigorítás irányába léptek. Szerepe lehetett annak is, hogy Joe Biden népszerűsége egyre magasabb, most már komolyan árazzák, hogy akár meg is nyerheti az elnökválasztást, aminek a várható adóintézkedések miatt nem örülnek a piacok. Hatása lehetetett annak is, hogy egyre jelentősebb cégek bojkottálják hirdetéseikkel a Facebookot, amiért nem tett korábban az álhírek, nemkívánatos tartalmak ellen.

A gyenge kezdés után azonban napközben javult a hangulat, az Egyesült Államokban a Dow Jones a BÉT zárásakor 1,5 százalékos, Európában a német DAX index is 1,3 százalékos pluszban volt. A Dow Jones emelkedésének oka, hogy nagyon jól szerepel a Boeing, miután a héten elkezdődhet a cég 737 MAX típusú gépének az újratesztelése. A másik kedvező hír az volt, hogy májusban jelentősen, a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban az áprilishoz képest, 19 százalék helyett mintegy 44 százalékkal, amiben szerepe volt, hogy csökkentek a jelzálogkamatok.

A magyar piac a pozitív tartományban zárt. A Mol viszonylag gyengén szerepelt. Az OTP ára a nap elején még 11 070 forintra is esett, délután fél négy körül kezdett emelkedni, lehetséges, hogy a bank folytatta a sajátrészvény-vásárlást - jegyezte meg a vezető üzletkötő. A Richter pluszban zárt, a Magyar Telekom árfolyama esett.

A forintnak, amely a múlt heti kamatvágás óta lejtmenetben van, nem volt jó napja, a BÉT zárásakor egy euróért 356,20 forintot is adni kellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!