A kedvező nemzetközi hangulat sem segített Budapesten

Emelkedő forgalomban csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 40 944,82 ponton zárt pénteken, 559,09 ponttal, 1,35 százalékkal alacsonyabban előző heti záróértékénél - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. január 27. vasárnap, 08:16
Fotó: Napi.hu

A részvénypiac heti forgalma több mint 52,2 milliárd forint volt az előző heti több mint 51,9 milliárd forint után. A vezető részvények ára vegyesen változott, a Magyar Telekom és a Mol erősödött, az OTP és a Richter gyengült.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a héten nem volt lényeges hazai vállalati hír, alapvetően a kedvező nemzetközi befektetői hangulat, és fontos technikai szintek mozgatták a blue chipek árfolyamait.

A vezető részvények mozgása szinte teljesen elvált egymástól. Az OTP esetében 11 500 forintnál található fontos támasz, alatta pedig 11 200 forint közelében, míg felül a 11 850 forintos és a 11 970 forintos szintre érdemes figyelni. Az Equilor elemzői egyelőre nem számítanak arra, hogy a bankrészvény árfolyama ki tudna mozdulni a sávozó mozgásból.

A Mol és a Richter mozgása jóval izgalmasabb, előbbi esetében 3300-3340 forint közelében fulladhat ki az emelkedés, ahonnan negatív korrekció indulhat, míg utóbbi egy igen éles negatív korrekciót követően 5550 forint közelében lelhet támaszra. A Magyar Telekom technikai képe továbbra is kedvező rövid távon, az Equilornál a 475-480 forintos tartomány elérését várják.

Kedden jönnek az izgalmak

A forint árfolyama meglehetősen nyugodt volt a héten, az euróval szemben a 318-320-as sávban mozoghat a hét elején. Kedden azonban izgalmakat hozhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése, miután az elmúlt hetekben Nagy Márton, a jegybank alelnöke megerősítette, hogy hamarosan elmozdulhatnak a laza monetáris politikától - írják elemzésükben.

Borús kilátások

A hét eseményei közül kiemelték az Európai Központi Bank (ECB) csütörtök délutáni kamatdöntő ülését, amelyen - a várakozásoknak megfelelően - nem módosították a monetáris kondíciókat. Az eszközvásárlási program keretén belül vásárolt, lejáró eszközökért kapott tőkét az ECB a kamatemelés megindítása után is be fogja fektetni, tehát szinten tartja a jegybanki mérleget.

Mario Draghi, az ECB elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy továbbra is jelentős monetáris ösztönzésre van szükség az inflációs célok elérése érdekében. A jegybankelnök meglehetősen pesszimista az eurózóna növekedési kilátásait illetően, a bővülés üteme gyengébb lehet a korábban vártnál, és az infláció is visszafogott maradhat, elsősorban az olaj világpiaci árának csökkenése miatt. Ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy a negatív tendenciák átmenetiek, vagy tartósak.

Az ülésen szóba került a TLTRO program, de egyelőre nincs napirenden az újabb program bevezetése. (Az ECB a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveleteken - TLTRO-kon keresztül hosszú lejáratú hitelt nyújt a bankoknak, ezzel arra ösztönözve azokat, hogy élénkítsék hitelezési tevékenységüket az euróövezeti vállalatok és fogyasztók felé.)

A jegybankelnök kitért a brexitre és a kereskedelmi háborúra is, ezekben a kérdésekben viszont optimistán nyilatkozott.

A következő ülések legfontosabb kérdésköre a TLTRO program esetleges újbóli bevezetése lesz, a befektetők leginkább erre figyelhetnek az Equilor szerint.

Így teljesítettek a magyar blue chipek

A héten a Richter 4,32 százalékkal gyengült, pénteken 5760 forinton zárt, heti forgalma megközelítette a 12,8 milliárd forintot.

A Mol ára 0,62 százalékkal emelkedett a héten, 3262 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 10,9 milliárd forint volt.

Az OTP árfolyama 1,69 százalékkal esett a héten, pénteki záróára 11 650 forint volt, heti forgalma meghaladta a 21,4 milliárd forintot.

A Magyar Telekom 1,53 százalékkal erősödött, pénteken 464 forinton zárt, heti forgalma megközelítette az 1,6 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3945,54 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 32,88 ponttal, 0,83 százalékkal alacsonyabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK