Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,67 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,53 százalékos mínuszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,39 százalékos csökkenést jelzett.

Veszteséges kezdést követően mínuszban álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei este, a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot visszafogták a világgazdasági növekedés alakulását és a globális kereskedelmi viszonyokat övező aggodalmak.

A piaci hangulat romlásához hozzájárult, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett frissített prognózisa szerint veszít lendületéből a világgazdaság idei növekedése tavalyhoz képest. Az IMF a tavaly októberben publikált World Economic Outlook (WEO) előrejelzésének felülvizsgált és módosított változatában 0,4 százalékponttal 3,3 százalékra csökkentette a 2019-es és 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra a 2020-as globális GDP-növekedési előrejelzését.

A kockázatvállalási kedvet jelentősen visszavetette az Egyesült Államok azon fenyegetése, hogy büntetővámot vet ki európai uniós termékekre, ha az EU nem hagy fel az Airbus repülőgépgyártó vállalatnak nyújtott támogatással. Brüsszel jelezte, hogy ugyancsak megkezdte a felkészülést arra, hogy megtorolja a Boeing amerikai repülőgépgyártó szubvencionálását.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék ára csökkenést mutatott a világgazdasági lassulás miatti aggodalmak folytán. Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 23 cent (0,36 százalék) csökkenéssel, 64,17 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 32 centes (0,45 százalék) mínuszban, 70,78 dollár volt.

Az arany unciánkénti ára 0,49 százalékkal, 6,35 dollárral 1308,35 dollárra emelkedett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1264 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1281 dollár után.

Az európai vezető indexek is vörösben álltak meg kedden, de a BUX kilógott a sorból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!