Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 228,01 pontos, 0,55 százalékos csökkenéssel, 41 547,35 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 10 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek a pénteki záráshoz képest - összesített az MTI.

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háborús félelmek visszatérése miatt romlott el a nemzetközi hangulat, mindez pedig kihatott a BUX-ra is - mondta Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője az MTI-nek.

Részben a kedvezőtlen nemzetközi hangulattal, részben pedig a Mol árfolyamának több mint 1 százalékos csökkenésével magyarázható a BUX-index 0,55 százalékos visszaesése - véli Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője. A Mol árfolyamának csökkenése mögött a vállalat által múlt héten pénteken közölt első negyedéves gyorsjelentése áll, amely az elemző szerint nem tekinthető túl optimistának.

A Mol 46 forinttal, 1,44 százalékkal 3150 forintra csökkent, 4,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 20 forinttal, 0,16 százalékkal 12 550 forintra esett, forgalmuk 3,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5,50 forinttal, 1,19 százalékkal 457 forintra gyengült, forgalma 122,6 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 10 forinttal, 0,18 százalékkal 5695 forintra erősödött, a részvények forgalma 842,1 millió forintot ért el.

A BUMIX 4319,39 ponton zárt hétfőn, ez 25,06 pontos, 0,58 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Nagy veszteséggel zárt Európa

Az európai kereskedési idő végén a Stoxx 600 páneurópai index 1,03 százalék veszteséget mutatott, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,07 százalékkal gyengült - írta az MTI.

Londonban bankszünnap miatt hétfőn zárva voltak az értékpapírpiacok. Frankfurtban 0,97 százalékkal csökkent zárásra a DAX index, a párizsi CAC-40 index 1,09 százalékkal gyengült. Napközben mindkét index két százalékot meghaladó veszteségben is járt. Madridban 0,64 százalékot, Milánóban 1,47 százalékot veszített értékéből zárásra a vezető tőzsdeindex.

Hétfőn világszerte az amerikai-kínai kereskedelmi viszály valószínű elmérgesedésére irányult a befektetői figyelem. Donald Trump amerikai elnök egy vasárnapi Twitter üzenetben annak a szándékának adott hangot, hogy a kereskedelmi tárgyalások vontatott előrehaladása miatt május 10-én 200 milliárd dollár értékű kínai áruimport vámtételét 10 százalékról 25 százalékra emeli. Kilátásba helyezte egyúttal, hogy következő lépésként további 325 milliárd dollárnyi kínai import vámját emeli meg szintén 25 százalékra.

Az ázsiai piacok nagy veszteséggel zártak hétfőn, Európában és Amerikában pedig a tőzsdeindex csökkenésével indult a kereskedés.

Az európai kereskedésben az amerikai-kínai kereskedelmi hírek miatt autóipari papírok sodródtak a legnagyobb vesztesek közé, az ágazati index több mint három százalékkal gyengült. Nagy veszteség érte a félvezető ágazatot is, a Diealog Semiconductor és az Infineon részvények egyaránt több mint három és fél százalékot veszítettek. A nehézipari és energiaipari részvények is nagyot gyengültek, a BASF hat százalékkal, az RWE öt százalékkal, a ThyssenKrupp négy százalékkal, a Continental három százalékkal.

Az árfolyamok általános csökkenéséhez ugyanakkor hozzájárultak az európai gazdasági teljesítmény növekedési ütemének mérséklődéséről publikált adatok is. Az IHS Markit gazdasági adatszolgáltató hétfőn közölt végleges adatai szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,5 pontra csökkent áprilisban az előző havi 51,6 pontról.

Az olajár stabilizálódott hétfőn az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek várható éleződését követően elszenvedett veszteség után. Az európai kereskedési idő végére a Brent nyersolaj ára már alig mutatott csökkenést, hordónként 70,84 dolláron 0,01 százalékos veszteséget mutatott, az amerikai WTI ára még 0,21 százalékkal állt mínuszban 61,81 dolláron.

Az euró árfolyama 0,04 százalékkal 1,1196 dollárra csökkent, az arany ára 0,04 százalékkal unciánként 1280,85 dollárra ment le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!