Az európai vezető indexek a vörös zónában tartózkodnak, mégpedig azért, mert pénteken a Sanofi és a GlaxoSmithKline (GSK) bejelentette, hogy az általuk fejlesztett vakcina megjelenésénél csúszás lehet, miután az idősebb korosztálynál javítani kell a betegek immunreakcióján.

Emellett a tőzsdéken utalkodó nem túl optimista hangulatban ott van még a brexit-megállapodás körüli bizonytalanság, illetve az amerikai gazdasági ösztönzőcsomag megrekedése - írja a MarketWatch.

Az FTSE-100 így 0,7, a CAC-40 0,8, a DAX 0,9 százalékos veszteségben állt péntek délelőtt. A Stoxx Europe 600 indexe 0,8 százalékkal állt az előző napi zárószint alatt.

A Sanofi részvényei 2,4 százalékos veszteségben álltak a hír bejelentését követően, míg a GSK 0,3 százalékkal erősödött. A BioNTech részvényei 5,5, százalékkal szárnyaltak pénteken, míg a Pfizer 0,3 százalékos mínuszban állt azután, hogy az amerikai illetékes hatóság, az FDA engedélyezte a  két cég által fejlesztett vakcina forgalmazását az USA-ban.

Budapesten viszont optimista hangulat uralkodik már a reggeli nyitás óta, bár a vezető részvények vegyesen teljesítenek. A BUX negyed 12 körül 0,6 százalékos pluszban állt.

A vezető részvények közül az OTP 0,7, a Mol 1,6 százalékos nyereségben állt, míg a Magyar Telekom és a Richter is 0,7-0,7 százalékos veszteségben járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!