A részvénypiac forgalma 10,4 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az MTI-nek elmondta, hogy kivárás volt tapasztalható a tőzsdén a vakcinával kapcsolatos hírek miatt. A piacokat iránykeresés, profitátrendezés és -realizálás jellemezte, ezt követte a magyar tőzsde is.

A forgalom átlagos volt a hét utolsó kereskedési napján. A vezető részvények közül a Richternél voltak kisebb mozgások. Emelkedett a Mol, amely tovább folytatja saját részvény-vásárlási programját. Az OTP a nap folyamán fokozatosan gyengült, a kereskedést mínuszban zárta, ez profitrealizálásnak tudható be.

A Mol 20 forinttal, 1,01 százalékkal 1999 forintra erősödött, 1,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 100 forinttal, 0,84 százalékkal 11 840 forintra csökkent, forgalmuk 5,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,54 százalékkal 365,50 forintra esett, forgalma 53,6 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 55 forinttal, 0,79 százalékkal 6975 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3356,65 ponton zárt pénteken, ez 23,28 pontos, 0,70 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

A nap magyar tőzsdei történése még, hogy Pintér István, a Rába Nyrt. igazgatósági elnöke pénteki hatállyal, Pafféri Zoltán Lajos a felügyelő bizottság elnöke, az audit bizottság tagja november 30-i hatállyal lemondott.

A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozícióval rendelkező, hét autómárka értékesítésével és márkaszervizelésével foglalkozó, 19,3 milliárd forint árbevételű Iniciál Autóház Kft-ben.

Máshol gyenge kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a hét utolsó napján a kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek. A főbb tőzsdék a harmadik egymást követő hetet fejezték be indexnyereséggel.

Az európai gyűjtőindexek közül az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600 index egyaránt 0,45 százalék emelkedéssel zárt, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,49 százalékkal végzett magasabban.

Az olajipari ágazati árfolyammutató több mint egy százalékkal emelkedett pénteken, az élelmiszeripari pedig 0,3 százalékkal csökkent.

Londonban 0,25 százalékkal emelkedett zárásra az FTSE-100 index. A londoni piac a harmadik nyereséges hetet tudja maga mögött. A frankfurti DAX 0,40 százalékos erősödést ért el pénteken és ennek köszönhetően zárta a hetet is 0,4 százalékos nyereséggel. A CAC-40 Párizsban 0,39 százalékkal végzett magasabban pénteken és 2 százalékos heti nyereséget ért el az elmúlt heti 8 százalék után. A milánói tőzsdén 0,78 százalékos, a madridin pedig 0,62 százalékos emelkedést ért el zárásra az árfolyamindex. Milánóban 3,8 százalékos heti nyereséget ért el a tőzsdeindex. A spanyol tőzsde a harmadik egymást követő hetet zárta nyereséggel, a mostanit 2,5 százalékossal.

Az olajár emelkedett, a Brent 0,45 százalékkal 44,40 dollárra, a WTI 0,02 százalékkal 41,91 dollárra hordónként. Mindkét olajtípus ára mintegy négy százalék nyereségre tett szert a héten a gazdasági aktivitásnak a vírusellenes oltástól várt felfutása és ezzel együtt az olajkereslet növekedése reményében. Áremelő hatással voltak arra utaló jelek is, hogy az OPEC+ késznek mutatkozik legalább három hónappal elhalasztani napi 7,7 millió hordós termeléskorlátozó kvótájának januárra tervezett 2 millió hordós mérséklését.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1860 dolláron, az arany spot ára 0,38 százalékkal unciánként 1873,31 dollárra emelkedett. Az arany ezzel együtt is mintegy fél százalékos árcsökkenéssel fejezi be a hetet. Az oltóanyagról közel két héttel ezelőtt megjelent hírek óta az arany ára már öt százalékkal csökkent azzal párhuzamosan, hogy az értékőrző szerepének köszönhetően az aranyban elfektetett tőkét a befektetők kezdik visszairányítani a gazdasági növekedéssel korreláló eszközökbe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!