Bezöldülhet Európa hétfőn

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvényindexek hétfőn - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 24. hétfő, 08:37
Fotó: Getty Images

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 29 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 64 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 27 ponttal emelkedhet a nyitásban.

A befektetőket fellelkesítette, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági felügyelet (FDA)engedélyezte a Covid-19 betegségből felgyógyult páciensek vérplazmájának alkalmazását, mint lehetséges kezelést az új koronavírussal megfertőződöttek gyógyítására.

Javította a hangulatot az a lapértesülés is, hogy a Trump-kormányzat fontolgatja, gyorsított eljárás keretében, még az elnökválasztás előtt engedélyt ad egy brit kísérleti védőoltás behozatalára és alkalmazására.

A járvány legyőzéséhez fűzött remények erősödésének köszönhetően Ázsiában és a csendes-óceáni térségben emelkednek az indexek a hétfői kereskedésben. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül 0,68 százalékos pluszban, 567,09 ponton állt.

Tokióban 0,24 százalékos, Sydneyben 0,38 százalékos, Szöulban pedig 0,57 százalékos pluszban állt az irányadó mutató záráshoz közeledve. Sanghajban 0,17 százalékos, Sencsenben 1,31 százalékos, Hongkongban pedig 1,45 százalékos pluszt mutatott a tőzsdeindex nyolc óra körül.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,16 százalékos pluszban, 45,00 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,09 százalékos nyereségben, 42,38 dolláron forgott reggel nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,40 százalékkal, 1931,54 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,28 százalékkal 1941,50 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon.

Pénteken vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. A hangulatot jelentősen rontotta, hogy az IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet felmérése szerint a várakozásoknál lényegesen rosszabbul teljesített az euróövezet gazdasága augusztusban. Az előzetes beszerzésimenedzser-indexek a magánszektor növekedésének jelentős lassulásáról tanúskodtak - az euróövezet összetett BMI-je a júliusi 54,9 pont után 51,6 pontra csökkent - , ami lehűtötte azokat a reményeket, hogy a gazdaság meredek lejtmenet után meredeken fog felívelni.

Londonban 0,17 százalékkal, Frankfurtban pedig 0,15 százalékkal emelkedett, de Párizsban 0,30 százalékkal, Milánóban 0,36 százalékkal, Madridban pedig 0,19 százalékkal esett az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,15 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,20 százalékkal csökkent, de az euróövezeti EuroStoxx50 0,79 százalékkal emelkedett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,69 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,34 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,42 százalékos pluszban zárt a múlt hét utolsó napján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK