London és Budapest vörösben, Frankfurt és Párizs zöldben nyitott

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán. Budapest enyhe mínuszban.
Dzindzisz Sztefan, 2019. április 10. szerda, 09:44
Fotó: Reuters

A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,04 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,16 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,11 százalékos pluszban nyitott.  Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,10 százalékkal emelkedett a nyitásban.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2,23 pontos csökkenéssel, 42 061,71 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,01 százalékkal gyengült - írja az MTI.

Az eurót 1,1271 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délelőtt kilenc órakor, az előző napi záráshoz képest 0,09 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A piacok bíznak abban, hogy az Európai Unió tagállamainak vezetői szerdán brüsszeli rendkívüli értekezletükön elfogadják Theresa May brit miniszterelnöknek a brit uniós tagság megszűnési határidejének újbóli halasztására vonatkozó kérelmét. A brit kormány múlt héten június 30-ig terjedő hosszabbítást kért, míg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke diplomáciai források szerint rugalmas, akár egy évig tartó halasztást javasolhat a kiválás határidejére.

A figyelem emellett a globális kereskedelmi fejleményekre összpontosul, miután az Egyesült Államok és Európa között újabb fronton nyílt meg háború. Az amerikai kormányzat azzal fenyeget, hogy büntetővámot vet ki európai uniós termékekre, ha az EU nem hagy fel az Airbus repülőgépgyártó vállalatnak nyújtott támogatással. Brüsszel jelezte, hogy ugyancsak megkezdte a felkészülést arra, hogy megtorolja a Boeing amerikai repülőgépgyártó szubvencionálását.

A befektetők aggodalmait fokozta, hogy a Nemzetközi Valutaalap rontotta világgazdasági növekedési előrejelzését. Kedden közzétett tavaszi világgazdasági prognózisában a valutaalap 0,4 százalékponttal 3,3 százalékra csökkentette a 2019-es és 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra a 2020-as globális GDP-növekedési várakozását.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén emelkedik a kínálat szűkülésének hatására, de fékező hatást gyakorolnak a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmak.

A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,16 százalékos pluszban, 70,72 dolláron, a májusi szállítású WTI pedig 0,38 százalékos nyereségben, 64,22 dolláron forgott délelőtt kilenc órakor.

Kedden csökkenéssel zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 index 0,35 százalékkal, 7425,57 pontra, a frankfurti DAX-index 0,94 százalékkal, 11 850,57 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,65 százalékkal, 5436,42 pontra esett. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,47 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,41 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,61 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK