Vörösbe borulhat Európa

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön, a New York-i és az ázsiai tőzsdék nyomdokain haladva, miután ismét fellángoltak az aggodalmak az amerikai-kínai kereskedelmi viszály éleződése miatt.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 2. csütörtök, 08:16
Fotó: Shutterstock

A hangulatot jelentősen rontotta, hogy Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője megerősítette, az amerikai kormány a korábban ígért 10 helyett 25 százalékos védővámot vet ki 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre. Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató és a párizsi CAC-40 index egyaránt 13 pontos, míg a frankfurti DAX-30 index 40 pontos mínuszban nyithat.

Délelőtt ülésezik a brit jegybank, a Bank of England monetáris tanácsa, amely várhatóan kamatot emel, dacára azoknak a bizonytalanságoknak, hogy milyen hatást gyakorolhat a gazdaságra Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszüntetése.

Eközben gőzerővel halad a gyorsjelentési szezon.  A Société Générale francia és az ING holland nagybank kora reggel hozta nyilvánosságra második negyedéves beszámolóját, a francia nagybank a várakozásokkal összhangban teljesített, míg a holland pénzintézet a vártnál nagyobb nyereséget termelt. Később teszi közzé gyorsjelentését a Barclays brit befektetési bankcsoport, az Aviva brit biztosító és a Rolls Royce brit repülőgép-hajtómű gyártó és hadiipari csoport, a német vállalatok közül pedig a BMW autógyártó, a Continental gépjármű gumiabroncs gyártó és autóipari alkatrész beszállító vállalat, illetve a Siemens gépipari konszern - számol be az MTI.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin jelentősen csökkentek az árfolyamok. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,55 százalékkal 533,08 pontra zuhant.

A záráshoz közeledve Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,05 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,40 százalékos, a dél-koreai Kospi 1,47 százalékos, a szingapúri STI-index pedig 1,42 százalékos mínuszban állt. A vezető sanghaji index 2,76 százalékos, a sencseni 3,86 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 2,33 százalékos mínuszban közelített a záráshoz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. Csütörtök reggel a legközelebbi, októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,26 százalékos pluszban, 72,58 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 0,13 százalékos nyereségben, 67,75 dolláron forgott.

Szerdán csökkenéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek, miután a kedvező vállalati gyorsjelentések nem tudták ellensúlyozni a kereskedelmi feszültségek miatti aggodalmakat.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,24 százalékkal, 7652,91 pontra, a frankfurti DAX-index 0,53 százalékkal, 12 737,05 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,23 százalékkal, 5498,37 pontra esett. Madridban 0,72 százalékos, Milánóban pedig 1,91 százalékos mínuszban zárt az irányadó index. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,45 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,48 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,47 százalékkal csökkent.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK