Azt mondják, kedden kizöldül Európa

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok kedden, miután enyhültek a kereskedelmi viták és a brexit körüli aggodalmak.
Dzindzisz Sztefan, 2018. szeptember 11. kedd, 08:26
Fotó: Shutterstock

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 6 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 25 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 14 ponttal emelkedhet a nyitásban. A befektetők megkönnyebbülten fogadták Michel Barnier, az Európai Bizottság brexit-ügyi főtárgyalója kijelentését, miszerint hat-nyolc héten belül megállapodásra juthatnak a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnését (brexit) szabályozó feltételrendszerről. Barnier a Bledi Stratégiai Fórumon hétfőn tartott felszólalásában ugyanakkor jelezte, hogy ehhez Londonnak még további kompromisszumokba kell belemennie - írja az MTI.

Ha az EU-brit tárgyalásokon sikerül megállapodásra jutni, elkezdődhet a ratifikációs folyamat úgy az európai, mint a brit intézmények részéről. Ahhoz, hogy Nagy-Britannia a tervezett időpontban, 2019. március 29-én valóban ki tudjon lépni az EU-ból szabályozott formában, november elejére meg kell kötni a megállapodást. Barnier szavainak hatására az angol font ötheti csúcsra erősödött a dollárral és az euróval szemben. A Guardian című brit napilap úgy tudja, a jövő héten bejelenthetik, hogy valamikor novemberre összehívják az Európai Tanács rendkívüli ülését a brexit feltételeiről folyó tárgyalások összegzése miatt.

Kedvez a piaci hangulatnak az is, hogy lapértesülések szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió azon dolgozik, hogy a következő két hónap alatt legalább egy részleges kereskedelmi megállapodást meg tudjanak kötni. Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos és Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő hétfőn Brüsszelben megvitatta, hogy miként lehetne mielőbb konkrét eredményeket elérni, és mindkét fél meghatározta a maga prioritásait, az előrelépés útját.

Mi történik Ázsiában?

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin vegyesen alakult a kereskedés, az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek éleződése miatt aggódnak a befektetők.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,11 százalékkal 509,67 pontra, tizennégy havi mélypontra esett.

A záráshoz közeledve Tokióban a jen gyengülése miatt a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,23 százalékos pluszban állt. Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,59 százalékos nyereségben, a dél-koreai Kospi viszont 0,24 százalékos veszteségben közelített a záráshoz. A vezető sanghaji index minimális, 0,06 százalékos mínuszban állt zárás előtt másfél órával, ugyanekkor Hongkongban 0,39 százalékos, Szingapúrban 0,28 százalékos, Mumbaiban pedig 010 százalékos veszteséget mutattak a vezető indexek.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,27 százalékos pluszban, 77,58 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,10 százalékos pluszban, 67,61 dolláron forgott.

Hétfőn emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,02 százalékkal, 7279,30 pontra, a frankfurti DAX-index 0,22 százalékkal, 11 986,34 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,42 százalékkal, 5269,63 pontra nőtt. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,47 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,49 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,56 százalékkal emelkedett.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK