Vörös lehet egész Európa a viharos hét utolsó napján

Az ázsiai tőzsdék nyomdokain haladva csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken, egy viharos hét utolsó napján, mivel az amerikai vállalati nyereségek miatti aggodalmak tovább tetézték a globális kereskedelem és a világgazdaság növekedésének lassulását övező félelmeket.
Dzindzisz Sztefan, 2018. október 26. péntek, 08:35
Fotó: Shutterstock

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 64 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 127 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 64 ponttal eshet a nyitásban.

A pénzpiacokat erősen felkavarta egy sor probléma, így az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a feltörekvő piacok devizáinak gyengülése, a hitelköltségek és kötvényhozamok emelkedése, valamint az olaszországi költségvetés körüli súlyos vita.

Pénteken a befektetők figyelme alapvetően a vállalati beszámolókra irányul, miután a csütörtöki New York-i tőzsdezárás után a legnagyobb amerikai technológiai cégek, az Amazon és az Alpabet is csalódást okozott harmadik negyedéves gyorsjelentésével, ami mínuszba taszította a határidős tőzsdeindexeket.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin csökkentek az indexek pénteken. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,96 százalékkal 461,63 pontra, húszhavi mélypontra süllyedt.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,39 százalékos mínuszban zárt, de az ausztráliai S&P/ASX 200 - ritka kivételként - minimális, 0,02 százalékos nyereségben zárt. A dél-koreai Kospi 1,79 százalékos, a sanghaji irányadó index 0,53 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,90 százalékos veszteségben állt a záráshoz közeledve.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken annak nyomán, hogy Szaúd-Arábia a túlkínálat veszélyeire figyelmeztetett. A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,83 százalékos mínuszban, 76,25 dolláron, a WTI pedig 1,00 százalékos veszteségben, 66,00 dolláron forgott péntek reggel.

Csütörtökön erős nyereségben zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,59 százalékkal, 7004,10 pontra, a frankfurti DAX-index 1,03 százalékkal, 11 307,12 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,60 százalékkal, 5032,80 pontra nőtt. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,51 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,57 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 1,15 százalékkal emelkedett.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK