Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős indexjegyzések alapján a főbb európai tőzsdék közül a londoni, frankfurti és párizsi 0,3-0,4 százalék körüli indexcsökkenéssel kezdheti a keddi kereskedést.

Hétfőn az európai tőzsdék néhány kivétellel veszteséggel zártak. Londonban 0,03 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,62 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,17 százalékkal csökkent. Milánóban 0,35 százalékkal, Madridban 0,17 százalékkal végzett alacsonyabban a tőzsdeindex. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,21 és 0,19 százalék csökkenéssel zártak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,31 százalékkal gyengült - írja az MTI.

A svájci Davosban kedden kezdődik a Világgazdasági Fórum, amelyen a kereskedelemben és a nemzetközi kapcsolatokban kialakult viták mellett a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével (brexit) összefüggő bizonytalanságok és a világgazdaság lassuló növekedésének témája kerül napirendre.

A davosi tanácskozás alkalmából hétfőn publikált prognózisában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tovább rontotta a világgazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését. A valutaalap 0,2 százalékponttal 3,5 százalékra csökkentette a 2019-es és 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra a 2020-as globális GDP-növekedési előrejelzését. A 2018-as növekedésre októberben tett 3,7 százalékos becslését az IMF megerősítette.

A hétfőn megjelent adatok szerint Kína gazdasági növekedése tavaly 30 éves mélypontra, 6,6 százalékra csökkent, ami - bár megfelelt a piaci várakozásoknak - szintén nem tett jót a befektetői hangulatnak a világ tőzsdéin és nagyban hozzájárult az árfolyamok csökkenéséhez.

A világgazdasági növekedési kilátások romlása az olajár alakulásán is éreztette hatását. A várható keresletcsökkenés a világpiaci árakat is lejjebb szorította. A keddi európai kereskedés kezdete előtt bő másfél órával a Brent nyersolaj ára hordónként 62,03 dolláron 1,13 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben, a WTI ára 0,94 százalékkal 53,53 dollárra csökkent.

Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1355 dolláron, az arany ára 0,32 százalékkal unciánként 1278,45 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!