Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató előző napi záróértékének környékén indíthatja a kereskedést, míg a frankfurti DAX-30 index 0,3 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,1 százalékkal eshet a nyitásban.

A piacok a globális kereskedelmi fejleményekre összpontosítanak, miután a kínai feldolgozóipar januári gyenge teljesítménye felerősítette az aggodalmakat a kínai gazdasági növekedés lassulása miatt, ami mérsékelte az esetleges kínai-amerikai megállapodásba vetett reményeket - írja az MTI.

Washingtonban csütörtökön fejeződött be a tárgyalások újabb fordulója, amely után a Liu He miniszterelnök-helyettes vezette kínai delegáció közölte, hogy "jelentős előrelépést" tettek. Donald Trump amerikai elnök pedig jelezte, hogy hamarosan újabb találkozót tartana kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel egy átfogó megállapodás megkötésének érdekében. A Fehér Ház megismételte, hogy a határidő március 1., ha addig nincs egyezség, bevezetik a megemelt pótvámokat 200 milliárd dollár értékű kínai termékre.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt kissé csökkentek az indexek, kivéve Sanghajt, ahol a holdújévi ünnep kezdete, február 4. előtti utolsó kereskedési napon több mint 1 százalékos pluszban zártak a mutatók, a befektetők eredményesnek könyvelték el az amerikai-kínai tárgyalásokat. A sanghaji a tőzsde a jövő héten zárva tart, legközelebb február 11-én lesz kereskedés.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,03 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 ugyancsak 0,03 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,06 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A sanghaji irányadó index 1,30 százalékos pluszban zárt, míg a hongkongi Hang Seng 0,14 százalékos mínuszban állt a záráshoz közeledve.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,02 százalékkal 511,30 pontra csúszott le.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára oldalazott az ázsiai kereskedésben.

Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,08 százalékos pluszban, 60,89 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 0,04 százalékos mínuszban, 53,77 dolláron forgott péntek reggel.

Csütörtökön vegyesen zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,39 százalékkal, 6968,85 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,36 százalékkal, 4992,72 pontra emelkedett, míg a frankfurti DAX-index 0,08 százalékkal, 11 173,10 pontra esett. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,04 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,23 százalékkal emelkedett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,07 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!