A londoni FTSE-100 mutató 0,56 százalékos, a frankfurti DAX-index pedig 0,08 százalékos pluszban, míg a párizsi CAC-40 index 0,09 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,53 százalékkal, Madridban pedig 0,60 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,12 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,20 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,05 százalékkal csökkent - írja az MTI.

Az egyes vállalatok közül a nap egyik fő vesztese az egyik legnagyobb svéd bank, a pénzmosási botrányba keveredett Swedbank volt, amely ellen vizsgálat indult. Csütörtök reggel elbocsátották a pénzintézet vezérigazgatóját, Birgitte Bonnesent. A bank közel 8 százalékos mínuszban zárt a stockholmi tőzsdén.

Csökkent a Bayer német vegy- és gyógyszeripari konszern árfolyama a frankfurti tőzsdén, miután egy amerikai bíróság 80 millió dolláros kártérítést ítélt meg a felperesnek, aki azt állította, hogy a Bayer amerikai leányvállalata, a Monsanto Roundup nevű gyomirtójától betegedett meg rákban.

Az Evotec német biotechnológiai vállalat 3,49 százalékkal drágult Frankfurtban annak nyomán, hogy az idei évre adott előrejelzésében nyereségének 10 százalékos emelkedését valószínűsítette.

Az Ocado, a kizárólag online rendelések alapján élelmiszert, egyéb háztartási cikkeket, játékokat kiszállító brit szupermarketlánc 5,4 százalékkal drágult, miután bejelentette, hogy átalakítják a vállalat vezetését.
New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,02 százalékos, az S&P 500-as index ugyancsak 0,02 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,04 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkent.

A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,76 százalékos mínuszban, 66,73 dolláron, a májusi szállítású WTI pedig 0,71 százalékos veszteségben, 58,99 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 1,75 százalékkal 1293,90 dollárra esett.

Egy euróért 1,1216 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,25 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!