Az FTSE EuroFirst 300 index 0,58 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,54 százalékkal zárt magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,56 százalékkal emelkedett zárásra. A budapesti BUX viszont mínuszban zárt.

A nemzetközi tőzsdéken az indexemelkedés jórészt a Fed márciusi kamatdöntő üléséről szerdán kiadott jegyzőkönyvnek volt köszönhető, amelyből kiderült, hogy a monetáris politikai döntéshozó testület a gazdasági növekedés tartósságának számos bizonyítékát kívánja még látni, mielőtt megkezdenék ösztönző célú eszközvásárlási programjuk keretének a csökkentését.

A nap folyamán közzétett makrogazdasági adatok is a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot erősítették. A német statisztikai hivatal, a Destatis adatai alapján februárban a belső kereslet is hozzájárult a feldolgozóipari megrendelések növekedéséhez.

A brit építőipar teljesítménye pedig 2014 szeptembere óta a leggyorsabb ütemben növekedett márciusban a Markit gazdaságkutató intézet kimutatása szerint. A járványvédelmi intézkedések küszöbön álló enyhítése Nagy-Britanniában szintén hozzájárult a tőzsdei árfolyamok emelkedéséhez.

Londonban 0,86 százalékos emelkedéssel egy éves csúcson fejezte be a csütörtöki kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,25 százalékkal végzett magasabban, a CAC-40 Párizsban pedig 0,57 százalékos nyereséggel zárt. Madridban 0,41 százalékos indexemelkedéssel zárult a tőzsdenap, a milánói árfolyamindex viszont 0,63 százalékkal végzett alacsonyabban.

Az olajár csökkent az amerikai üzemanyagkészletek váratlan mértékű múlt heti növekedése miatt. Az európai piacok zárásakor a Brent ára 62,83 dolláron állt hordónként 0,52 százalékos csökkenéssel, a WTI ára pedig 0,72 százalékkal állt alacsonyabban 59,34 dolláron.

Az eurót 0,27 százalékkal jegyzik erősebben 1,1902 dolláron, az arany spot ára 0,98 százalékkal emelkedett unciánként 1454,77 dollárra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!