A határidős jegyzések alapján a főbb árfolyamindexek 0,1-0,4 százalékos erősödésére lehet számítani a tőzsdék nyitásakor.

Hétfőn az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendeződésének reményében és kedvező makrogazdasági mutatóknak köszönhetően nagy, esetenként egy százalékot is meghaladó indexerősödéssel fejezték be a kereskedést az európai tőzsdék. A páneurópai indexek négy éve a legmagasabb szintet értéke el hétfőn. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,04 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,00 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,14 százalékkal erősödött. A Stoxx Europe 600 index legutóbb 2015 áprilisában állt hasonlóan magasan.

Hétfőn Londonban 0,92 százalékkal zárt magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,35 százalék, a párizsi CAC-40 pedig 1,08 százalék nyereségre tett szert. Madridban 0,95 százalék indexemelkedéssel zárt a tőzsde, a milánói tőzsdeindex pedig 1,64 százalékkal emelkedett.

A hírek leginkább az amerikai és kínai kereskedelmi kapcsolatok javulásában leginkább érintett ágazatoknak, az autóiparnak és a nyersanyagiparnak kedveztek, ágazati indexeik három százalék körüli nyereséget értek el.

A nap egyik legjobban teljesítő papírja a Ryanair részvénye volt várakozáson felüli fél éves eredményének köszönhetően. A Ryanair részvénye több mint nyolc százalékkal erősödött. Az IAG légitársasági holding részvénye egy százalékkal erősödött az Air Europe megvásárlásának hírére.

Az olajár a pénteki két dolláros és a hétfői néhány centes emelkedés után kedden tovább emelkedett a kedvező világkereskedelmi kilátásoknak köszönhetően. A Brent nyersolaj ára az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,27 százalékkal állt magasabban a globális kereskedésben hordónként 62,30 dolláron, a WTI ára pedig 0,18 százalékkal 56,64 dollárra emelkedett.

Az eurót változatlan árfolyamon, 1,1126 dolláron jegyzik, az arany spot ára 0,43 százalékkal unciánként 1503,13 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!