Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 24 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 29 ponttal, a párizsi CAC-40 index 4 ponttal, a milánói FTSE MIB pedig 2 ponttal eshet a nyitásban.

A befektetőket elbizonytalanította a koronavírus-járvány szorítása. A fertőzöttek száma meghaladta a százmilliót szerte a világban, miközben az új és sokkal ragályosabb vírusmutációk miatt újra megugrottak a fertőzési ráták. A széles körű oltási kampányokhoz fűzött remények hatására kissé javultak a növekedési előrejelzések, de sok minden függ attól, hogy miként alakul a védőoltások és a mutációk közötti versenyfutás, illetve hogy a fiskális és monetáris politikák képesek lesznek-e hatékony támogatást nyújtani a gazdaságnak a világjárvány végéig.

A piacok kivárnak amiatt is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága szerdán fejezi be kétnapos ülését. A várakozások szerint a Fed nem változtat rendkívül laza monetáris politikáján tekintettel arra, hogy csigalassúsággal halad a járvány megfékezése.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen alakult a kereskedés szerdán. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor 0,35 százalékos mínuszban, 714,06 ponton állt.

Tokióban 0,31 százalékos pluszban, míg Sydney-ben 0,65 százalékos, Szöulban pedig 0,57 százalékos mínuszban zárt az irányadó index. Sanghaj 0,11 százalékos, Sencsen pedig 0,28 százalékos pluszban zárt, míg a hongkongi Hang Seng 0,08 százalékos pluszban közelített a záráshoz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. Az árakat felfelé hajtja, hogy az amerikai nyersolajtartalékok a várakozásokkal ellentétben nem nőttek, hanem csökkentek, Kínában, a világ második legnagyobb olajfelhasználó országában pedig a koronavírus-járvány újabb fellángolása óta a legkevesebb napi esetszámot jelentették, ami fokozta a kereslet erősödéséhez fűzött reményeket.

Reggel nyolc óra körül az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,61 százalékos pluszban, 55,98 dolláron forgott, míg a márciusi szállítású WTI pedig 0,68 százalékos nyereségben, 52,97 dolláron állt.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,08 százalékkal, 1848,81 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 0,19 százalékkal, 1847,30 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

Kedden emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdeindexek.

London 0,23 százalékos, Frankfurt 1,66 százalékos, Párizs 0,94 százalékos, Milánó 1,15 százalékos, Madrid pedig 0,86 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 mutató 0,63 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,64 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,12 százalékkal emelkedett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag és a Nasdaq-piac összetett mutatója egyaránt 0,07 százalékos, míg az S&P 500-as mutató 0,15 százalékos mínuszban zárt kedden. A határidős indexek enyhe csökkenést valószínűsítenek a szerdai nyitásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!