A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján Londonban az index 0,2 százalékos, Frankfurtban 0,5 százalékos, Párizsban 0,4 százalékos, Milánóban pedig 0,9 százalékos emelkedésére lehet számítani a keddi kereskedés kezdetén.

Hétfőn veszteséges kezdés után a javuló euróövezeti gazdasági hangulatról tanúskodó brüsszeli felmérést nyugtázva nagy nyereséggel zártak az európai tőzsdék. A hangulatindex kevésbé emelkedett ugyan a vártnál, de összetevői közül a feldolgozóipar keresleti várakozásai a krízis előtti szintre emelkedtek és a foglalkoztatási kilátások mutatója is nagyot ugrott mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatóiparban.

Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,40 és 0,44 százalék emelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,87 százalékkal zárt magasabban. Londonban 1,01 százalékkal emelkedett az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,18 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,73 százalékos erősödést ért el, Milánóban pedig 1,69 százalékkal zárt magasabban a tőzsdeindex, Madridban 1,39 százalék volt az indexemelkedés.

A bizakodó befektetői hangulathoz hétfőn hozzájárult még a németországi infláció vártnál nagyobb alakulása is a gazdasági aktivitás várható élénkülésének előjeleként. Kínából a feldolgozóipari vállalatok nyereségének hat hónapja első alkalommal történő növekedéséről érkeztek jelentések. Londonban a kormány gazdaságösztönző célú infrastrukturális beruházási tervei is hozzájárultak a tőzsdeindex emelkedéséhez.

Az amerikai gazdasági fellendülés reményében nagy nyereséggel zártak hétfőn a New York-i indexek is, kedden pedig Ázsiában szintén nagy indexemelkedéssel indult el a globális tőzsdenap. Kedden a kínai feldolgozóipari és szolgáltatóipari aktivitás vártnál nagyobb növekedését mutató beszerzésimenedzser-index járult hozzá a tőzsdei befektetői hangulat javulásához. A BMI júniusi növekedése már sorban a negyedik egymást követő javulás volt.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával Tokióban 1,8 százalék, Sanghajban 0,8 százalék, Hongkongban 0,9 százalék, Tajpejben 0,8 százalék, Szöulban pedig 1,9 százalék erősödést mutatott a tőzsdeindex.

Kedvező gazdasági mutatók és növekedési kilátások környezetében az olaj ára is emelkedett mintegy 3,0 százalékkal hétfőn, amit kedden némi korrekció követett. A járvány második hullámának lehetősége ugyanis továbbra is fenyegeti a piacokat. A Brent ára 0,38 százalékkal hordónként 41,69 dollárra, a WTI ára 0,45 százalékkal 39,52 dollárra csökkent.

Az eurót 0,06 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1233 dolláron, az arany spot ára 0,02 százalékkal unciánként 1772,32 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!