A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a londoni FTSE-100 index 1,3 százalékkal, a frankfurti DAX index 1,7 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,5 százalékkal, a milánói FTSE MIB 1,4 százalékkal csökkenhet a kereskedés kezdetén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,5 százalékkal kezdhet alacsonyabban.

Az európai tőzsdék hétfőn egy százalék feletti nyereséggel nyugtázták a koronavírus-ellenes oltóanyag kísérleteiről érkező kedvező híreket. A BioNTech és a Pfizer kísérleti oltóanyaga gyorsított engedélyeztetési eljárásba került az amerikai gyógyszerfelügyeletnél. A befektetők mindemellett bizakodva tekintettek az induló negyedéves tőzsdei eredmény beszámoló periódus kezdete elé is.

Franciaországban segítette az árfolyamok emelkedését a miniszterelnök bejelentése a "már szinte kész" gazdaságösztönző csomagról. A gazdasági miniszter szerint pedig a lakossági fogyasztás már közel visszatért a krízis előtti szintre.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,02 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,00 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,63 százalékkal emelkedett.

Londonban 1,33 százalékkal erősödött az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,32 százalék, a párizsi CAC-40 index 1,73 százalék emelkedést ért el, Milánóban 1,19 százalékkal, Madridban pedig 1,45 százalékkal emelkedett zárásra a tőzsdeindex. A BUX viszont esett.

Az amerikai tőzsdék vegyesen fejezték be a hétfői kereskedést, Ázsiában pedig nagy indexveszteségekkel indult a keddi globális tőzsdenap. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával Tokióban és Sanghajban egy százalékkal álltak mínuszban az árfolyammutatók, Hongkongban másfél százaléknyi volt az indexveszteség, Szöulban és Szingapúrba pedig fél százalékkal ment pirosba az árfolyamindex. Kedden nem túl kedvező makrogazdasági adatok érkeztek Ázsiából:

A japán ipari termelés 8,9 százalékkal csökkent májusban az előző havihoz képest az áprilisi 9,8 százalékos havi csökkenés után. A májusi már az ipari termelés sorban a negyedik havi csökkenése volt Japánban.

Szingapúrban éves bázison 12,6 százalékkal zsugorodott a GDP a második negyedévben, szemben a 10,5 százalékos piaci várakozással. A negyedéves csökkenés 41,2 százalékos volt, a valaha regisztrált legnagyobb. A városállam mínusz 7 és mínusz 4 százalék közötti GDP-csökkenésre számít az idén, történetében a legnagyobbra.

A kínai piacokon erősen rontja a befektetői hangulatot az amerikai-kínai politikai ellentétek eszkalálódása. Az amerikai külügyminiszter például hétfőn teljesen jogtalannak nevezte Kína területi igényeit a dél-kínai tengeren.

A várakozásokkal ellentétesen alakult Kína júniusi külkereskedelmi mérlege. Az export és az import is növekedett a várt csökkenés helyett, a kereskedelmi többlet pedig kevesebb lett a vártnál.

Az olaj ára csökkent kedden, ahogy a koronavírus-fertőzések számának a növekedésétől tartva ismét aggodalom ébredt az olajpiacon a kereslet várható alakulásával szemben. A Brent ára 1,69 százalékkal hordónként 42,00 dollárra, a WTI ára 2,00 százalékkal 39,30 dollárra csökkent.

Az eurót 0,01 százalékkal jegyzik erősebben 1,1341 dolláron, az arany spot ára 0,22 százalékkal unciánként 1798,60 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!