Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 31 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 36 ponttal, a párizsi CAC-40 index 20 ponttal, a milánói FTSE MIB pedig 40 ponttal eshet a nyitásban.

A héten ülésezik az amerikai, a brit, a svájci és a japán jegybank is. A piacok figyelme emellett az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalásokra és a koronavírus-járvány fejleményeire irányul.

Ébren tartja a megállapodáshoz fűzött reményt, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn kijelentette, bizonyos előremozdulás történt a vitás kérdésekben. A járvány gyors terjedésének akadályozására Németország és Hollandia szigorú korlátozásokat vezetett be az év végi ünnepekre, emellett Londonban is a legszigorúbb intézkedéseket léptetik életbe szerdától. Az ázsiai országok közül Japán és Dél-Korea is a koronavírusos fertőzöttek számának meredek emelkedésével küzd.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben csökkentek az indexek, mivel a halottak számának növekedése és a járványt fékező zárlatok beárnyékolták a védőoltások tömeges alkalmazását övező optimizmust. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor 0,39 százalékos mínuszban, 639,45 ponton állt, egyheti mélypontra csúszott le.

Tokióban 0,17 százalékos, Sydney-ben 0,43 százalékos, Szöulban pedig 0,19 százalékos mínuszban zárt az irányadó index. Sanghaj 0,06 százalékos mínuszban, Sencsen viszont 0,50 százalékos pluszban fejezte be a napot, míg Hongkongban 0,64 százalékos veszteségben állt a Hang Seng a záráshoz közeledve.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,40 százalékos mínuszban, 50,09 dolláron, míg a januári szállítású WTI 0,32 százalékos veszteségben, 46,84 dolláron forgott nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,64 százalékkal, 1838,80 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 0,66 százalékkal, 1839,20 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Hétfőn London kivételével emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdeindexek.

London 0,23 százalékos mínuszban, míg Frankfurt 0,83 százalékos, Párizs 0,37 százalékos, Milánó 0,27 százalékos, Madrid pedig 0,96 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 mutató 0,44 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,30 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,52 százalékkal emelkedett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,62 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,44 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,50 százalékos pluszban zárt hétfőn. A határidős indexek enyhe emelkedést valószínűsítenek a keddi nyitásra.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!