A határidős indexjegyzések alapján a vezető európai tőzsdék, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,2-0,5 százalék indexcsökkenéssel kezdhetik a keddi kereskedést.

A hétfői tőzsdenapot mérsékelt veszteséggel zárták az európai árfolyamindexek, elsősorban a banki papírok gyengülése miatt. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,06 és 0,05 százalékkal csökkentek hétfőn, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,12 százalékkal gyengült. Budapest is esett.

QP | Quality Placement

Londonban 0,05 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,20 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,08 százalékkal gyengült. Madridban 0,54 százalék, Milánóban 0,04 százalék indexcsökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést a tőzsde.

A hétfői kereskedés vesztese, a bankszektor árfolyamindexe közel 1 százalékkal esett a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank szerkezetátalakítási tervének bejelentésére, melynek keretében jövedelmezősége javítása érdekében teljesen leépíti a részvénykereskedelmet, visszafogja a kötvénykereskedelmet, és elbocsátja munkavállalóinak egyötödét, 18 ezer embert. Részvénye a frankfurti tőzsdén 5,3 százalékos mínuszban zárt hétfőn.

A világpiaci olajár a hétfői emelkedés után kedden lefelé korrigált. A világpiaci olajárat az iráni atomprogram körüli feszültségek fokozódása emeli, a világgazdasági növekedés lassulását és ebből adódóan az olajkereslet gyengülését övező aggodalom pedig csökkenti.

Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy másfél órával Brent nyersolaj ára 0,25 százalékkal hordónként 63,95 dollárra csökkent a globális kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,33 százalékkal 57,47 dollárra ment le.

Az euró 0,02 százalékkal 1,1216 dollárra erősödött, az arany ára 0,19 százalékkal unciánként 1397,35 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!