A határidős indexjegyzések alapján a vezető európai tőzsdék, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,2-0,5 százalék indexcsökkenéssel kezdhetik a keddi kereskedést.

A hétfői tőzsdenapot mérsékelt veszteséggel zárták az európai árfolyamindexek, elsősorban a banki papírok gyengülése miatt. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,06 és 0,05 százalékkal csökkentek hétfőn, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,12 százalékkal gyengült. Budapest is esett.

Londonban 0,05 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,20 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,08 százalékkal gyengült. Madridban 0,54 százalék, Milánóban 0,04 százalék indexcsökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést a tőzsde.

A hétfői kereskedés vesztese, a bankszektor árfolyamindexe közel 1 százalékkal esett a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank szerkezetátalakítási tervének bejelentésére, melynek keretében jövedelmezősége javítása érdekében teljesen leépíti a részvénykereskedelmet, visszafogja a kötvénykereskedelmet, és elbocsátja munkavállalóinak egyötödét, 18 ezer embert. Részvénye a frankfurti tőzsdén 5,3 százalékos mínuszban zárt hétfőn.

A világpiaci olajár a hétfői emelkedés után kedden lefelé korrigált. A világpiaci olajárat az iráni atomprogram körüli feszültségek fokozódása emeli, a világgazdasági növekedés lassulását és ebből adódóan az olajkereslet gyengülését övező aggodalom pedig csökkenti.

Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy másfél órával Brent nyersolaj ára 0,25 százalékkal hordónként 63,95 dollárra csökkent a globális kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,33 százalékkal 57,47 dollárra ment le.

Az euró 0,02 százalékkal 1,1216 dollárra erősödött, az arany ára 0,19 százalékkal unciánként 1397,35 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!