A londoni FTSE-100 mutató 1,22 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,35 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,47 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Milánó 0,59 százalékos, Madrid pedig 0,50 százalékos mínuszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,08 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,99 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,87 százalékkal esett.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,79 százalékos, az S&P 500-as index 0,77 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,44 százalékos mínuszban állt. A nap vesztesei az internetes, a technológiai és a hagyományosan magas osztalékot fizető vállalatok voltak.

A piacok minden jel szerint alkalmazkodnak Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke további monetáris szigorítást előrevetítő kijelentéseihez. Powell, aki az utóbbi napokban többször is méltatta az amerikai gazdaság erejét, szerdán kijelentette, hogy még hosszú az út a semleges kamatszintek eléréséig. Ezzel a kijelentésével azt sugallta a piacoknak, hogy az eddig vártnál több kamatemelésre számítsanak. Ezután a tízéves amerikai államkötvények hozama 3,21 százalékra, hétéves csúcsra nőtt, csütörtökön pedig 3,232 százalékon is járt, ami 2011 májusa óta a legmagasabb érték.

Európában a befektetők továbbra is szoros figyelemmel követik az olasz kormányt. Némi megnyugvást hozott, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormány csökkenteni fogja a költségvetés hiányát a következő három évben. Az első elképzelés az volt, hogy jövőre és a következő két évben is a hazai össztermék 2,4 százalékára rúg majd a deficit. Az új terv szerint jövőre 2,4 százalékot, 2020-ban 2,1 százalékot, 2021-ben pedig 1,8 százalékot ér el a deficit. A lefaragott értékek dacára a költségvetési hiánycélok sokkal rosszabbak, mint amiben az előző kormány és az Európai Bizottság megegyezett.

A vállalatok közül a nap nyertese az ipari és elektronikai termékeket forgalmazó, londoni székhelyű Electrocomponents, amelynek árfolyama 4,29 százalékkal nőtt a vártnál jobb gyorsjelentésének köszönhetően. A legnagyobb dániai bank, a pénzmosási botrányba keveredett Danske Bank viszont további 4,63 százalékot veszített értékéből arra a hírre, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított ellene. Egy ilyen vizsgálat tetemes bírság kiszabásával zárulhat.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,73 százalékos veszteségben, 85,66 dolláron, a novemberi WTI pedig 1,15 százalékos mínuszban, 75,53 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,25 százalékkal, 1205,90 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1514 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,32 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!