Komoly pluszban zártak az európai tőzsdék

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. február 25. hétfő, 18:52
Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE100 index 0,09 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,42 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,31 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,29 százalékos plusszal zárta a kereskedést.

Hétfőn az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások pozitív eredményei, valamint vállalati eredménybeszámolók is befolyásolták a befektetői kockázatvállalási hajlandóság alakulását. A piacok számára némi megnyugvást jelentett, hogy Donald Trump amerikai elnök elhalasztotta a kínai árukra kivetett vámok eredetileg március elsejére beharangozott emelését, ami azzal a reménnyel töltötte el a befektetőket, hogy a két ország közti kereskedelmi vita megoldása kézzelfogható közelségbe került.

Ágazati szinten a nap nyertese Európában az autóipar volt, a szektor részvényárfolyamainak a kedvező kereskedelmi hírek adtak lendületet.

A nagyvállalatok között a nap egyik vesztese Európában 2,3 százalékos mínusszal a Bank of Ireland részvénye volt, miután a bank tavalyi utolsó negyedéves eredménye és idei profitvárakozása csalódást okozott a befektetők számára. A német Covestro vegyipari vállalat részvénye 3,2 százalékos veszteséggel zárta a kereskedést annak hírére, hogy negyedik negyedéves gyorsjelentése szerint a kemény piaci versenyhelyzet miatt nyeresége jelentősen csökkent, valamint a cég 2019-re vonatkozó előrejelzései is nyugtalanították a piaci szereplőket.

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,59 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,49 százalék pluszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,61 százalék emelkedést jelzett.

Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2 dollár 30 cent (3,43 százalék) mínusszal, 64,94 dolláron állt.

Az arany unciánkénti ára 0,30 százalékkal, 4,05 dollárral 1328,75 dollárra csökkent.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1344 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1354 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK