Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,30 százalék, a Stoxx Europe 600 index 0,23 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,12 százalék emelkedést mutatott.

Londonban 0,63 százalék csökkenéssel fejezte be a szerdai kereskedést az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján. Frankfurtban a DAX index 0,38 százalék emelkedéssel végzett, a CAC-40 Párizsban 0,17 százalékkal emelkedett. Madridban 0,11 százalék indexcsökkenéssel fejezte be a szerdai kereskedést a tőzsde, a milánói piac pedig 0,51 százalék indexemelkedéssel zárt.

A befektetők az amerikai Fed európai idő szerint késő esti kamatdöntésének bejelentésére várnak. Az elemzői konszenzus alapján az irányadó dollárkamat 25 bázispontos csökkentését árazták már be a piacok, részletesebb tájékoztatást várnak azonban a Fed monetáris politikai szándékairól a bejelentést követő tájékoztatótól.

A dollárbetétek irányadó kamatsávja jelenleg 2,25-2,50 százalék. A Fed 2015 decemberében fogott hozzá az irányadó kamat emeléséhez, azóta kilenc alkalommal hajtott végre 25 bázispontos emelést, ebből tavaly négy alkalommal. A szigorító ciklus beindítása előtt a Fed hét éven keresztül tartotta zéró közeli szinten az irányadó kamatot a gazdasági növekedés ösztönzése és az inflációs nyomás gerjesztése érdekében.

A piacok egy-három kamatcsökkentést várnak az idén a Fedtől és erről remélnek közelebbi tájékoztatást kapni a kamatdöntés bejelentését követően.

A Fedre szegeződő figyelem mellett vállalati eredménybeszámolók irányították szerdán a befektetők döntéseit.

A Credit Suisse részvénye több mint négy százalékkal, a BNP Paribas részvénye két és fél százalékkal erősödött várakozáson felüli eredményüknek köszönhetően. Szintén kedvező negyedéves adatok emelték meg az Air France KLM légitársaság részvényét közel nyolc százalékkal.

Az olajár az amerikai nyersolajkészletek csökkenésére reagált emelkedéssel szerdán, már az ötödik egymást követő napon. A hónapot azonban ennek ellenére is mintegy két százalékos árcsökkenéssel fejezi be a Brent, a WTI pedig nagyjából a hó eleji szinten.

A Brent az európai piacok zárásakor 0,57 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 65,00 dolláron, a WTI ára pedig 0,40 százalékkal emelkedett 58,28 dollárra.

Az eurót 0,21 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1130 dolláron, az arany ára 0,08 százalékkal unciánként 1428,60 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!