A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,40 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,21 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,09 százalékos pluszban indította a kereskedést.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,13 százalékkal nőtt a nyitásban.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin jelentősen csökkentek az árfolyamok kedden.

Az amerikai-kínai kereskedelmi viszály gyors kiéleződése miatt amúgy is kedvezőtlen hangulatot tovább rontotta, hogy az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát, 1994 óta először. A döntés azt követően született meg, hogy a kínai hatóságok 11 éve először hagyták a 7 jüan/dollár szint alá gyengülni a nemzeti fizetőeszközt. Kedden enyhe megnyugvást hozott a pénz- és tőkepiacokra, hogy a kínai jegybank a vártnál erősebb szinten 6,9683 jüan/dollárban határozta meg a középárfolyamot.

Az eurót 1,1206 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délelőtt kilenc órakor, 0,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,90 százalékos pluszban, 60,35 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 0,97 százalékos nyereségben, 55,22 dolláron forgott kilenc órakor.

Hétfőn erős mínuszokban zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 2,47 százalékot, a DAX-30 index 1,80 százalékot, a párizsi CAC-40 index pedig 2,19 százalékot zuhant. Milánóban 1,30 százalékkal, Madridban pedig 1,35 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 2,31 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 2,34 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,93 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!