Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Csökkenéssel zártak a vezető európai tőzsdék hétfőn, mivel a befektetők biztonságosabb eszközökbe - japán jenbe, aranyba és államkötvényekbe - csoportosították át tőkéjüket azon aggodalmak felerősödésére, hogy az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború recesszióba taszíthatja a világgazdaságot.
Szász Péter, 2019. augusztus 12. hétfő, 19:14
Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE-100 mutató 0,37 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,12 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,33 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,30 százalékkal, Madridban pedig 0,93 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 és az FTSE Eurofirst 300 index egyaránt 0,31 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,22 százalékkal esett.

A New York-i tőzsdeindexek is csökkennek: az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,06 százalékos, az S&P 500-as index 0,88 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,74 százalékos mínuszban állt.

A Wall Streeten eluralkodott a félelem a világgazdasági növekedés lassulása miatt. A New York-i székhelyű Goldman Sachs nemzetközi befektetési bank elemzői vasárnap arra figyelmeztettek, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború fokozza a recessziótól való félelmeket, és nem várható a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt kereskedelmi megállapodás a világ két legnagyobb gazdasága között.

Elvileg szeptember elején Washingtonban kellene újabb fordulót tartaniuk a két ország főtárgyalóinak, ám Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy nem sürgős a megállapodás, és jelenleg nem áll készen annak megkötésére. Azt is jelezte, hogy elmaradhatnak a washingtoni egyeztetések.

Rontotta a hangulatot az is, hogy a kínai jegybank hétfőn már a harmadik egymást követő kereskedési napon húzta meg a jüan középárfolyamát a lélektani hetes küszöb fölött. A hétfőre meghatározott 7,0211 jüan/dolláros árfolyam gyengébb volt a pénteki 7,0136/jüan/dollárnál, de erősebb a piaci várakozásoknál.

A Hongkongban hónapokkal ezelőtt kezdett demokrácia párt tüntetések felerősödése és egyre hevesebbé válása, valamint az argentin peso árfolyamának összeomlása ugyancsak visszavetette a kockázatvállalási kedvet.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára keveset változott hétfőn. Elemzők arra számítanak, hogy a nagy exportőr országok tovább korlátozzák kitermelésüket a nyomott keresletre reagálva.

Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,26 százalékos mínuszban, 58,38 dolláron, míg a szeptemberi szállítású WTI 0,32 százalékos veszteségben, 54,33 dolláron forgott kora este.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,55 százalékkal, 1516,75 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1215 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,15 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK