Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Változékony kereskedésben csökkenéssel zártak a vezető európai tőzsdék csütörtökön, a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat nem tudták elnyomni a kedvező hírek - írja a MTI.
Szász Péter, 2019. augusztus 15. csütörtök, 18:53
Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE-100 mutató 1,14 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,70 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,27 százalékos mínuszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,33 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,28 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,18 százalékkal esett.

A New York-i tőzsdeindexek vegyes képet festettek az európai tőzsdezárás idején: a Dow Jones ipari átlag 0,17 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,18 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,09 százalékos mínuszban állt.

A globális piacokat megrémítette szerdán, hogy inverzzé vált az amerikai hozamgörbe, a tízéves amerikai kötvény hozama a kétéves hozama alá csökkent, 2007 óta először. Az utóbbi egy évtized alatt először a tízéves brit államkötvények hozama is a kétévesek hozama alá bukott, míg az irányadó német és a francia állampapírok hozama újabb rekordmélységbe zuhant.

Ritkán szokott előfordulni, hogy a hosszú lejáratú kötvények éves hozama a rövid állampapíroké alá kerül. A tapasztalatok szerint ilyenkor recesszió következhet pár negyedéven belül.

A gyenge euróövezeti és németországi makroadatok tovább táplálták a recessziós félelmeket.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,35 százalékos mínuszban, 58,08 dolláron, míg a szeptemberi szállítású WTI 1,47 százalékos veszteségben, 54,42 dolláron forgott csütörtökön kora este.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,11 százalékkal, 1529,55 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1097 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,37 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK