A kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,09 és 0,32 százalék veszteséget mutattak, az EuroStoxx50 euróövezeti index pedig 0,10 százalékos mínuszban állt.

Londonban 0,54 százalék erősödéssel fejezte be a szerdai kereskedést az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján. Frankfurtban és Párizsban viszont 0,21 és 0,25 százalékkal csökkent a DAX és a CAC-40 index. Madridban 0,31 százalék indexemelkedéssel zárt a tőzsde, Milánóban pedig 0,12 százalékos emelkedéssel.

Kapcsolódó

A londoni tőzsdeindex emelkedése a font-sterling gyengülésének volt tulajdonítható, a font-sterling árfolyamát a piac "kemény Brexittel" szemben táplált aggodalmai gyengítették.

Az európai tőzsdékre is átsugárzott az amerikai piacok recessziós aggodalma. A tőzsdei befektetőket már jó ideje aggasztja ugyanis az amerikai kötvényhozamok kifordult hozamgörbéje. A két éves és a tíz éves lejáratú dollárkötvények hozamkülönbözete mínusz hat bázispontra tágult szerdán, 2007 óta a legszélesebbre. A hozamkülönbözet negatívba fordulását pénzügyi elemzők gazdasági recesszió előjelének tekintik. Tapasztalati alapon az ilyen jelenség másfél-két évvel szokta megelőzni a recesszió bekövetkezését.

Az olajár az amerikai nyersolajkészletek váratlan csökkenése miatt emelkedett szerdán, az amerikai tőzsdék nyitásakor a WTI hordónként 56,08 dolláron állt, 2,08 százalék nyereséggel, a Brent ára pedig 1,68 százalékkal 60,02 dollárra emelkedett. A múlt héten az amerikai nyersolajkészletek a piac által várt 2 millió hordó helyett 11,1 millió hordóval csökkentek. Az olajár azonban a szerdai nagy emelkedés ellenére is veszteséges havi zárás felé tart, a

Brent esetében hét százalékos, a WTI esetében négy százalékos felé.

Az eurót 0,06 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1083 dolláron, az arany spot ára 0,25 százalékkal unciánként 1547,85 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!