A londoni FTSE-100 mutató 0,26 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,01 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,05 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 1,01 százalékkal, Madridban pedig 0,93 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,80 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,70 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,96 százalékkal csökkent.

Európában az autóipari és a bányaipari vállalatok, valamint a bankok voltak a nap vesztesei. Különösen erősen, több mint 4 százalékkal csökkent a PSA francia járműgyártó árfolyama, a német Commerzbanké 7,30 százalékkal, a világ legnagyobb acélipari csoportjáé, a luxemburgi székhelyű ArcelorMittalé pedig közel 6 százalékkal.

Emelkedett viszont az utazási és szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalatok, valamint légitársaságok árfolyama, miután bejelentették, hogy csődbe ment a legrégebbi brit utazási iroda, a Thomas Cook, amivel tisztult a piac, felesleges kapacitások tűntek el. A vetélytársak közül a német Tui, Európa legnagyobb utazásszervezője 6,23 százalékos pluszban zárta a napot, de például az EasyJet angol légitársaság 4,63 százalékkal drágult.

Az Egyesült Államokban nyereségbe fordultak az irányadó tőzsdeindexek, miután az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport felmérése a feldolgozóipar enyhe élénküléséről tanúskodott, némileg tompítva ezáltal a recessziós félelmeket. New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,06 százalékos, az S&P 500-as index 0,04 százalékos a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,02 százalékos pluszban állt az európai tőzsdezárás idején.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog.

A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,02 százalékos mínuszban, 64,27 dolláron állt, a WTI viszont 0,24 százalékos pluszban, 58,23 dolláron forgott fél hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,99 százalékkal, 1530,15 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,0989 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,25 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!