A londoni FTSE-100 mutató 0,74 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,32 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,41 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,81 százalékkal, Madridban pedig 0,85 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,31 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,26 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,43 százalékkal esett.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe az előzetes 45,6 pontnál kissé jobbnak, 45,7 pontnak bizonyult szeptemberben, de ezzel együtt is 2012 októbere óta a legalacsonyabb lett a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet által számított végleges érték.

Nem jobb a helyzet az Egyesült Államokban sem. Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (ISM) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 47,8 pontra csökkent az augusztusi 49,1 pontról, ami 2009 júniusa, azaz a pénzügyi és gazdasági világválság vége óta a legrosszabb érték. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azonnal a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-et és elnökét hibáztatta a feldolgozóipar teljesítményének visszaeséséért.

A nap kedvező híre, hogy Peter Navarro, az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója cáfolta azokat a hétvégi híreket, miszerint a kormányzat fontolgatja a kínai vállalatok kiszorítását az amerikai tőzsdékről.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,65 százalékos, az S&P 500-as index 0,48 százalékos a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,27 százalékos mínuszban állt az európai tőzsdezárás idején.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog.

A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,22 százalékos pluszban, 59,38 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 0,18 százalékos mínuszban, 53,97 dolláron forgott fél hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 1,10 százalékkal, 1489,10 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,0931 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,30 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!