New Yorkban a DJIA-30 index 0,60 százalék, az S&P-500 index 0,76 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 0,65 százalék emelkedéssel kezdte a hétfői kereskedést. Pénteken az indexek 0,2-0,3 százalékos nyereséggel zártak.

Az év eleje óta a DJIA index 6 százalék, az S&P index 15 százalék, a Nasdaq index pedig 43 százalék nyereséget halmozott fel.

Az ösztönzőcsomagtól remélt gazdasági fellendülés várhatóan legnagyobb haszonélvezői közé tartozó légitársaságok részvényei nagy nyereségre tettek szert a hétfői nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban. A Southwest Airlines, a Delta Airlines, a United Airlines és az American Airlines részvények másfél-három százalékos nyereséget értek el. A banki papírok egy százalék körüli erősödést mutattak a tőzsdén kívüli forgalomban.

Történelmi csúcsra erősödött a frankfurti értéktőzsde vezető mutatója hétfő délelőtt arra a hírre, hogy megállapodás született az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről, azaz létrejött a Brexit-megállapodás, valamint mert a leköszönő amerikai elnök aláírta a kormányzati intézmények 2021-es finanszírozásáról szóló, jelentős gazdaságélénkítő intézkedéseket is tartalmazó törvényt.

A tőzsde DAX indexe a kereskedés korai szakaszában 13 826,37 pontig, rekordszintig emelkedett. Innen némileg gyengült, de előző záróértékéhez képest így is 1,4 százalékos erősödéssel, 13 782 ponton állt 11.30-kor. Kitartott a lendület egészen délután 4-ig, amikor még mindig 13 770 pont felett volt az index.

Az ösztönzőcsomagtól várt fellendülés reményében az olajár is emelkedett hétfőn, majd a koronavírus-válság óta a legmagasabb szinten állapodott meg. Az amerikai piacok nyitásakor a Brent 51,38 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben, 0,08 százalékkal magasabban, a WTI ára viszont 0,02 százalékkal 48,22 dollárra csökkent. A Brent ára 52 dollár felett is járt hétfőn, március óta a legmagasabb szinten, a WTI ára pedig megközelítette a 49 dollárt.

Az arany spot ára unciánként 1890,60 dolláron 0,60 százalékos erősödést mutatott az amerikai piacok nyitásakor, de 1900 felett, egy heti csúcson is járt napközben. Az eurót 0,14 százalékkal jegyzik erősebben 1,2222 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!