Az amerikai részvények meredeken estek szerdán, miután egy újabb nagy kiskereskedelmi vállalat figyelmeztetett a növekvő költségnyomásra, megerősítve az inflációval kapcsolatos félelmeket, amelyek idén már nagy veszteségeket okoztak a főbb benchmarkoknak.

A Dow Jones Industrial Average 952 pontot, azaz 2,9 százalékot veszített, és az index négy nap után először gyengült. Az S&P 500 3,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq Composite 4 százalékos mínuszon állt magyar idő szerint este fél 8-kor.

A piacokon ismét erős eladási láz jelent meg, miután a Target és a Walmart két egymás utáni negyedéves jelentése tovább erősítette a befektetők félelmeit az infláció növekedésével kapcsolatban. A FactSet adatai szerint ez már az ötödik 800 pont feletti Dow-csökkenés idén.

A kiskereskedelmi óriáscég, a Target részvényei szerdán több mint 24 százalékot zuhantak, miután a vállalat a Wall Street becsléseinél jóval alacsonyabb első negyedéves eredményről számolt be a magasabb üzemanyag- és bérköltségek miatt. A kiskereskedő a vártnál alacsonyabb eladásokat tapasztalt az olyan diszkrecionális árucikkek, mint a televíziókészülékek esetében is – írja a CNBC.

A kiskereskedő jelentése közvetlenül azután érkezett, hogy a Walmart kedden a várakozásoktól elmaradó eredményt tett közzé, melyet szintén a magasabb üzemanyag- és bérköltségekkel magyarázott. A Walmart részvényei kedden 11 százalékos csökkenéssel zártak. Szerdán további 6 százalékot estek.

A szerdai piaci visszaesés azután következett be, hogy a részvények az éves mélypontról visszatértek. Kedden a Dow 431 ponttal, azaz 1,3 százalékkal emelkedett, míg az S&P 500 2 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig közel 2,8 százalékkal zárt magasabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!