A Stoxx Europe 600 páneurópai index 1,2 százalékkal került feljebb pénteken és 4,6 százalékkal az év első öt kereskedési napján.

Az euróövezeti EuroStoxx50 1,47 százalékkal, a frankfurti DAX 1,20 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 1,47 százalékkal emelkedett. A londoni FTSE-100 index 0,87 százalékkal erősödött.

Az európai tőzsdezárás idején a három tengerentúli börze - a 30 vezető iparvállalatot tömörítő DJIA-index, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 és a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq Composite - egyaránt 1,84 százalékos emelkedést mutatott.

A részvénypiaci optimizmust a pénteken napvilágot látott gazdasági adatok fűtötték. Az amerikai foglalkoztatottság és az órabérek növekedésének lassulása, valamint a szolgáltatóipar teljesítményének decemberi visszaesése után az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed februári ülésén várhatóan nem 50, hanem 25 bázisponttal emeli az irányadó kamatot, az elemzői értékelések szerint.

Az olajpiacon felfelé araszoltak a jegyzések. Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára 74,88 dolláron állt hordónként a nemzetközi piacon, 1,62 százalékos napi emelkedéssel, míg a Brent ára 1,31 százalékkal 79,73 dollárra erősödött.

Az arany ára 1,45 százalékos emelkedéssel 1867,30 dollárra nőtt.

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, februári határidős jegyzésében 69,00 euró/megawattóra árfolyamon állt nem sokkal a kereskedési nap vége előtt, 4,73 százalékkal alacsonyabban előző napi záróértékénél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!