Több mint 800 pontot esett a Dow Jones Industrial Average (DJIA) két nap leforgása alatt, a szélesebb, S&P 500-as részvényindex pedig 2,99 százalékot veszített értékéből összesen október elsején és másodikán. Az index beesett a technikai szempontból fontosnak tartott 50 napos mozgóátlaga alá. A mutató történetében most fordult elő első ízben, hogy a negyedik negyedév első két kereskedési napjából mindkettő egy százaléknál nagyobb veszteséget hozott - hívták fel a figyelmet a Bespoke Investments elemzői a CNBC.com beszámolója szerint.

A DJIA a harmadik negyedévben alig 1,2 százalékkal tudott feljebb kapaszkodni, s ez a nyereség most két nap alatt elolvadt, az év elejétől számolva azonban még mindig 11,8 százalékos pluszban jár a mutató.

QP | Quality Placement

Az esésben komoly szerepet játszottak az egyre romló amerikai makroadatok. Az egyik legfontosabb mutató, az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindexének szeptemberi értékét kedden publikálták. Ez 47,85 pont lett, 10 éve a legalacsonyabb érték, s immár második hónapja lett alacsonyabb 50 pontnál, ami a feldolgozóipari aktivitás zsugorodását jelzi.

Szerdán ezt fejelte meg az ADP munkaerőpiaci adata, amely azt jelezte, hogy a magánszektorban 135 ezer új munkavállalót alkalmaztak szeptemberben az augusztusi 157 ezer után. Ráadásul az augusztusi adatot is lefelé korrigálták a korábbi 195 ezer főről. De nem csak az Egyesült Államokból, hanem máshonnan, például Németországból is kedvezőtlen hírek érkeztek. A két nagy német gazdaságkutató intézet tegnap jelentette be, hogy lefelé módosítják a legnagyobb európai gazdaságtól várt növekedés nagyságát. Az új prognózis szerint idén a német gazdaság csak fél, jövőre pedig mindössze 1,1 százalékos mértékben lesz képes bővülni. A német DAX részvényindex a rossz hangulatban két nap alatt 11950 pont alá esett 12 500 pontról.

Tovább fokozta a befektetők aggodalmait a Donald Trump amerikai elnök elleni egyre komolyabb szakaszba jutó impeachment eljárás. Tegnap jelentette be az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke, Nancy Pelosi, hogy bekéri a Fehér Háztól Donald Trumpnak az ukrán elnökkel folytatott beszélgetését az alkotmányos felmentési eljárást megelőző vizsgálatokhoz. Bár vannak olyan elemzők, akik szerint az elnök felmentése akár végül még pozitív is lehetne a részvénypiac számára, a többség azonban úgy véli, kifejezetten rosszat tenne a tőzsdének.

Az egyik ilyen ok, hogy sokak szerint Trump idő előtti elmozdítása igen rosszat tenne a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalásoknak. A múlt héten a portál szerint politikai elemzők arra figyelmeztettek, hogy az impeachment esetén nagy a valószínűsége annak, hogy elakadna az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás elfogadása is. Ráadásul a Kínával folytatott kereskedelmi háború eredménytelensége azt jelenten, hogy az amerikai vállalatok számára is kedvezőtlen intézkedések teljesen értelmetlenül lettek korábban bevezetve.

Az elmúlt két napban működött a régi piaci reflex, a romló makroadatokra és a fokozódó bizonytalanságra emelkedéssel reagált az arany árfolyama. A szeptember utolsó napjaiban elszenvedett esés után a nemesfém unciánként árfolyama október első napjaiban az 1460 dollár körüli szintről 1500 dollár fölé kúszott vissza.

Az S&P 500-as index

A most elszenvedett esés ellenére technikai értelemben még nincs nagy baj a piacon, a vezető amerikai részvényindexekben még nem tört meg a tavaly december utolsó napjaiban indult friss emelkedő trend. Az akkor mélyponthoz képest az S&P 500-as index még mindig 22 százalékos pluszban jár, s első komolyabb támasz szintjét sem tesztelt még, amely 2850 pont környékén található.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!