Kizöldült Európa

Pozitív kezdés után indexnyereséggel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. február 19. szerda, 18:11
Fotó: Getty Images

A kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,76 százalék, a Stoxx Europe 600 index 0,83 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,65 százalék nyereségben állt.

Londonban 1,02 százalékos emelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést az FTSE-100 index, Frankfurtban 0,79 százalékkal erősödött a DAX, a párizsi CAC-40 pedig 0,9 százalékkal végzett magasabban. Madridban 0,78, Milánóban 1,01 százalékos nyereségben fejeződött be a szerdai tőzsdenap.

Az értékpapírpiacok világszerte árfolyam-emelkedéssel nyugtázták szerdán a kínai koronavírus-fertőzés lassuló terjedésének jeleit, valamint a kínai gazdaságélénkítő intézkedéseket a már bekövetkezett termeléskiesések hatásának a kompenzálására.

Az amerikai tőzsdék erős kezdés után 0,5-0,9 százalék indexnyereségben jártak az európai kereskedési idő végén. Az ázsiai piacok Sanghaj kivételével mind nyereséggel fejezték be a szerdai napot.

Mindenhol emelkedés volt

Az európai piacokon minden gazdasági ágazat árfolyamindexe nyereséget ért el szerdán. A közüzemi és távközlési ágazatok a legjobbak között teljesítettek az ágazati árfolyamindex egy százalékot bőven meghaladó erősödésével. Az európai tőzsdéknek kedvezett az euró viszonylag gyenge árfolyama is, bár szerdán már történt némi pozitív korrekció. Az eurót 0,04 százalékkal jegyzik erősebben 1,0795 dolláron.

A Deutsche Telekom részvénye több mint négy százalék nyereséget ért el tavalyi forgalmi és eredmény rekordjának köszönhetően. A német Puma sportfelszerelési konszern részvénye kilenc százalékkal emelkedett várakozáson felüli negyedéves eredményének köszönhetően.

Az olajár emelkedett szerdán a javuló keresleti kilátásoknak köszönhetően. A Brent nyersolaj az európai kereskedési idő végén 2,30 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 59,08 dolláron. A WTI ára 2,08 százalékkal 53,38 dollárra emelkedett. A Brent nyersolaj ára már a hetedik egymást követő napja emelkedik a koronavírus-fertőzés gazdasági növekedést korlátozó hatásával kapcsolatban enyhülő aggodalmaknak és az OPEC+ termeléscsökkentési terveinek köszönhetően. A múlt héten elért idei mélyponthoz képest a Brent ára már tíz százalékkal emelkedett.

Az arany spot ára 0,28 százalékkal unciánként 1606,16 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK