Jönnek a mínuszok Európában?

Indexcsökkenésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon a hétfői pozitív zárás korrekciójaként - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. június 4. kedd, 07:45
Fotó: MTI/EPA

A határidős indexjegyzések alapján a főbb tőzsdeindexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,3-0,6 százalék csökkenéssel kezdhetik a keddi kereskedést.

Hétfőn néhány kivételtől eltekintve indexemelkedéssel zártak az európai értékpapírpiacok. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,43 és 0,39 százalékkal erősödtek, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,60 százalékkal zárt magasabban.

Londonban 0,32 százalék emelkedéssel fejezte be a hétfői kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,56 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,65 százalékkal erősödött. Madrid 0,21 százalék, Milánó 0,36 százalék indexemelkedéssel zárt hétfőn. A tőzsdeindex csak Zürichben, Lisszabonban, Brüsszelben és Varsóban csökkent.

A német Infineon részvénye több mint nyolc százalékkal gyengült hétfőn, miután bejelentette szándékát az amerikai Cypress Semiconductor felvásárlására. Az ehhez szükséges kilencmilliárd eurót a cég hitelfelvétellel, tőkeemeléssel és saját pénzeszközökkel kívánja előteremteni. Az Infineon az akvizícióval a világ nyolcadik legnagyobb félvezetőipari vállalata lett, és a legnagyobb járműelektronikai áramkörgyártójává léphet elő. A Cypress részvénye 22,07 dolláron 23,85 százalék nyereséggel zárt a Nasdaq piacon. Az Infineon 23,85 dolláron ajánlotta fel a kivásárlást.

Az olaj a májusi veszteség után árcsökkenéssel kezdte a júniust is. Brent ára 11 százalékkal, WTI 13 százalékkal esett májusban. A hétfői 0,3-0,5 százalék csökkenés után kedden még lejjebb csúszott az árszint. Az európai kereskedés keddi kezdte előtt mintegy másfél órával a Brent ára hordónként 60,94 dolláron 0,55 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,36 százalékkal 53,06 dollárra csökkent.

Az euró jegyzése 0,09 százalékkal 1,1250 dollárra emelkedett, május közepe óta a legerősebb árfolyamára, az arany ára pedig három havi csúcson 0,01 százalékkal állt magasabban unciánként 1328,05 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK