Hétfőn az európai tőzsdéken emelkedtek az árfolyamindexek. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 0,26 százalékkal, a Stoxx Europe 600 0,30 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 0,22 százalékkal zárt magasabban.

Az árfolyamok erősödését a vártnál jobb kínai inflációs adatok alapján a világ második legnagyobb nemzetgazdasága fellendülésébe vetett remény támogatta. A fokozódó amerikai-kínai politikai feszültség ellenére a piac az amerikai gazdaságösztönző lépéseket is jól fogadta. Az árfolyamemelkedést hétfőn a banki, olaj és gázipari, valamint bányaipari papírok vezették. A Saudi Aramco olajipari vállalat az olajkeresletnek a gazdasági aktivitás élénkülésére utaló növekedését jelezte előre az ázsiai gazdasági térségben.

Londonban 0,31 százalék erősödéssel fejezte be a hétfői kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,10 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,41 százalékkal emelkedett, míg Milánóban 0,69 százalékos, Madridban pedig 1,49 százalékos indexemelkedéssel zárt a tőzsde.

Kedden, a kínai gazdaság élénkülésének újabb jeleire, az olaj ára újabb fél százalékkal nőtt, a hétfőn elért két százalék körüli emelkedés után.

Júliusban, éves bázison, 16,4 százalékkal, 2,1 millióra emelkedtek az autóeladások Kínában. A júliusi már sorban a negyedik növekedést mutató hónap.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj ára 0,40 százalékkal állt magasabban, hordónként 45,17 dolláron, a WTI ára pedig 0,69 százalékkal, 42,23 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,14 százalékkal jegyzik erősebben, 1,1752 dolláron, az arany spot ára 0,47 százalékkal csökkent, unciánként 2018,13 dollárra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!