A londoni FTSE-100 mutató 1,08 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,97 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,50 százalékos pluszban zárt. Milánóban 1,45 százalékkal, Madridban pedig 0,89 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,02 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,01 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,31 százalékkal emelkedett.

A nap nyertesei a nyersanyagipari és a technológiai cégek voltak, alindexük 1,74, illetve 1,8 százalékkal emelkedett.

Múlt héten pénteken megállapodás nélkül ért véget az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások tizenegyedik fordulója Washingtonban, és életbe léptek a 25 százalékra megemelt pótvámok évi 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékre. Válaszul Kína június elsejétől ugyancsak megemeli több ezer amerikai importcikk pótvámját.

Kedden a Twitteren Donald Trump amerikai elnök ismét megvédte a Kínával kapcsolatos politikáját, ugyanakkor azt ígérte, hogy hamarosan megállapodásra jut Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A kínai külügyi szóvivő pedig arról beszélt, hogy Kína és az Egyesült Államok a tárgyalások folytatásában egyezett meg.

Európában az egyes vállalatok közül a Bayer német vegyipari és gyógyszeripari konszern 2,09 százalékos mínuszban, 55,29 eurón zárt Frankfurtban annak nyomán, hogy egy kaliforniai bíróság 2 milliárd dolláros kártérítést ítélt meg egy házaspárnak, amelynek tagjai azt állították, hogy a Bayer amerikai leányvállalata, a Monsanto Roundup nevű gyomirtójától betegedtek meg rákban.

A müncheni székhelyű Allianz, Európa legnagyobb biztosítója 1,26 százalékkal drágult, miután első negyedéves gyorsjelentésében a vártnál nagyobb, 1,96 milliárd eurós nyereségről számolt be, és megerősítette idei céljait.

A Volkswagen konszern 0,75 százalékos pluszban zárta a napot, miután a vállalat vezérigazgatója megerősítette, hogy felgyorsítják a teherautó és busz üzletágat is magában foglaló leányvállalat, a Traton elsődleges részvénykibocsátását és még a nyári szünet előtt tőzsdére viszik a céget.

A Vodafone brit mobilszolgáltató 3,7 százalékot veszített értékéből, miután éves gyorsjelentésében közölte, hogy a nyereség egy részét adósságainak törlesztésére fordítja, így kevesebb osztalékot fizet.

A Thyssenkrupp német iparvállalat árfolyama 3,1 százalékkal esett, miután veszteséges negyedévről számolt be pár nappal azután, hogy feladta a kettéválasztására vonatkozó tervét.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,25 százalékos, az S&P 500-as index 1,23 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,43 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,65 százalékos pluszban, 71,39 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 1,52 százalékos nyereségben, 61,97 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,45 százalékkal 1296,00 dollárra süllyedt.

Egy euróért 1,1206 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,15 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!